Στάση αναμονής προτείνει να τηρήσουμε η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδας, Όλγα Τζέτζη, σχετικά με το φαινόμενο της μαζικής αύξησης της διασποράς των αναπνευστικών λοιμώξεων σε παιδιά στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και μία πνευμονία αμφιλεγόμενης αιτιολογίας.


Διαβάστε ακόμαΤι είπαν οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές στον ΠΟΥ για την αγνώστου αιτιολογίας πνευμονία στα παιδιά

Όλγα Τζέτζη: Ας μη βιαστούμε να πατήσουμε το "κουμπί του πανικού της πανδημίας"

Συγκεκριμένα, σε μία εκτεταμένη δήλωσή της στο parapolitika.gr, η Όλγα Τζέτζη αναφέρει τα εξής σχετικά και κατατοπιστικά: «Είναι γεγονος η αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων στην Κίνα, αλλά όχι “μη αναμενόμενη”, δεδομένου ότι πρόκειται για χώρα που ακολούθησε την τακτική “zero covid” μέχρι πρότινος. Επομένως η άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω covid συνέβη αργότερα χρονικά, σε σύγκριση με άλλες χώρες, άρα οι “συρροές'” λοιμώξεων του αναπνευστικού, που βίωσαν οι άλλες χώρες με την άρση των μέτρων, είναι εν μέρει λογικό να εμφανιστούν τώρα στην Κίνα… Απαιτείται προσοχή πριν σπεύσουμε να ανακοινώσουμε έναν συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα των πνευμονιών, δεδομένου ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία μιλούν για αύξηση των συνολικών λοιμώξεων του αναπνευστικού, οι οποίες μπορεί να οφείλονται είτε σε μικροβιακό αίτιο (το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι μικρόβιο και αποτελεί ένα από τα συνηθισμένα αίτια της πνευμονίας της κοινότητας) ή σε ιογενές (γρίπη, RSV, Covid)», είπε η κ. Τζέτζη.

Και συνέχισε: «Άρα χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες και συγκεκριμένα διαγνωστικές πληροφορίες. Δεν φαίνεται απο τα μέχρι στιγμής δεδομένα να πρόκειται για καινούργια ή άγνωστα αίτια λοίμωξης αναπνευστικού, δεδομένου ότι προσβάλλονται τα παιδιά (τα οποία δεν είχαν εκτεθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων στα συνήθη παθογόνα του αναπνευστικού) και όχι οι ενήλικες (το ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων έχει ενδεχομένως εκτεθεί στο παρελθόν -πριν από τα περιοριστικά μέτρα- στα παθογόνα αυτά). Ας μη βιαστούμε, λοιπόν, να πατήσουμε το "κουμπί του πανικού της πανδημίας", συνδυάζοντας την τωρινή κατάσταση στο μυαλό μας με τη συρροή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ανάλογη εποχή το 2019, που ήταν η έναρξη των sars cov2 λοιμώξεων του αναπνευστικού και η έναρξη της πανδημίας, επειδή το τωρινό συμβαίνει στην Κίνα, δεν σημαίνει ότι περιμένουμε πάλι από την Κίνα μια νέα πανδημία…». 

Όλγα Τζέτζη: Ίσως είναι το ανοσολογικό κενό που προκαλεί στην Κίνα μια κατάσταση παρόμοια με την "τριδημία"

Όπως εξήγησε η κ. Τζέτζη: «Εντούτοις ο ΠΟΥ οφείλει και πολύ καλά κάνει να ζητάει λεπτομερείς πληροφορίες από την Κίνα για τη συγκεκριμένη συρροή λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί και ας μην προβαίνουμε σε γρήγορα συμπεράσματα ούτε σε “σενάρια καταστροφής”. Είναι τελικά το ''ανοσολογικό κενό" αυτό που προκαλεί στην Κίνα μια κατάσταση παρόμοια με την “τριδημία”, που βίωσαν πέρυσι τέτοιον καιρό η Αμερική και η Ευρώπη;

Ας μη βιαστούμε να απαντήσουμε.... Μήπως η αύξηση των περιστατικών πνευμονιών στα παιδιά μάς θυμίζει την αύξηση των περιστατικών λοιμώξεων του ήπατος (ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας βαπτίστηκε τότε), με κορύφωση την άνοιξη του '22; Ακόμη δεν έχουν καταλήξει οι επιστημονες αν τελικά ο αιτιολογικός παράγοντας τότε ήταν ο αδενοϊός ή συλοίμωξη SARSCoV2 - αδενοϊού ή άλλα αίτια, με πιθανότερο σενάριο, πάντως, τον αδενοϊό».

Διαβάστε ακόμα: Νέα άτυπη πνευμονία στην Κίνα: Ούτε στα συνήθη αντιβιοτικά ανταποκρίνονται τα κρούσματα