Την πιθανότητα να εμφανιστούν ακόμα και στην Ελλάδα κρούσματα του αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας - Κονγκό (CCHF), αναφέρει σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με θέμα τις περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες βρίσκονται σε ενδεχόμενο κίνδυνο.

Πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται από κρότωνες (τσιμπούρια Nairovirus της οικογένειας Bunyaviridae) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή της Κριμαίας, το 1944.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, είναι μία από τις πιο ευρέως διαδεδομένες ασθένειες στον κόσμο, εμφανιζόμενη σε περιοχές από τη Νότια Ρωσία και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το νότιο άκρο της Αφρικής. Η ασθένεια θεωρείται αναδυόμενη σε ολόκληρο τον κόσμο, με πολλές χώρες να αναφέρουν νέα κρούσματα σε ανθρώπους τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Αλβανίας και, πιο πρόσφατα, της Ισπανίας.

Με βάση τα νέα δεδομένα, στις περιοχές με αυξημένη πιθανότητα για την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου περιλαμβάνονται πλέον όσες βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου, τα Βαλκάνια, η Τουρκία και ο Καύκασος, χωρίς να εξαιρούνται χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης.

Με βάση τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο ιός προκαλεί σοβαρή νόσο στον άνθρωπο με υψηλή θνητότητα και με κίνδυνο ακόμη και ενδονοσοκομειακής μετάδοσης. Προκαλεί, επίσης, επιδημίες. Πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα, καθώς και τον άνθρωπο.

Τι είχε δηλώσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην "Απογευματινή"


Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε τονίσει στις 3 Ιουνίου 2023 στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι ένας από τους αιμορραγικούς πυρετούς είναι η πιο πιθανή εκδοχή για να αποτελέσει την αιτία μίας νέας πανδημίας στο άδηλο μέλλον. «Αυτή η νόσος προβάλλει ήδη ως η πιο πιθανή για να αποτελέσει την περιβόητη "Νόσο Χ", για την αποκωδικοποίηση και την τεκμηρίωση της οποίας εργάζονται ήδη ειδικοί επιστήμονες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», μας είχε εξηγήσει συγκεκριμένα τότε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.