Το Politico σε ανάλυσή του αναφέρει πως τουλάχιστον 215 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κοροναϊού αφού έληξαν πήγαν προς καταστροφή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι χώρες της ΕΕ παρέλαβαν σε συλλογικό επίπεδο 1,5 δισ. δόσεις από το τέλος του 2020, όταν εγκρίθηκαν τα εμβόλια κατά της covid-19.

Politico:Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα σκουπίδια


Σύμφωνα με ανάλυση της ηλεκτρονικής έκδοσης, ένας τεράστιος αριθμός εμβολίων που αντιστοιχεί σε περίπου 0,7 δόσεις ανά άτομο για το σύνολο του πληθυσμού των ευρωπαϊκών κρατών, έχουν καταλήξει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Εσθονία, με δεύτερη τη Γερμανία. Αν γίνει προβολή του μέσου ρυθμού απόρριψης και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισοδυναμούσε με περισσότερα από 312 εκατομμύρια κατεστραμμένα εμβόλια.

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα της Γαλλίας, δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των εμβολίων που έχουν καταλήξει στα σκουπίδια.
Επομένως, οι υπολογισμοί του Politico βασίζονται σε δεδομένα προερχόμενα από 19 ευρωπαϊκές χώρες και στις τιμές των εμβολίων που έχουν δημοσιευθεί σε ΜΜΕ. Με βάση αυτά, η αξία των δόσεων που πετάχτηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Politico αναφέρει πως η Κομισιόν έχει επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση προμήθειας των εμβολίων για τον κοροναϊό, ωστόσο τα κράτη-μέλη δεσμεύονται τουλάχιστον έως το 2027 να προμηθεύονται νέες δόσεις εμβολίων
, ανάλογα και με τις παραλλαγές που επικρατούν.