Φαινόμενα μαζικής νόσησης από κορωνοϊό, γρίπη, ιώσεις, στρεπτόκοκκο και άλλα σύνδρομα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και καταγεγραμμένα ποσοστά ύψους 45% αύξησης των εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας.

Στο "κόκκινο" είναι όλοι οι δείκτες αναφορικά με την εξάπλωση των ανωτέρω συνδρόμων, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον "κώδωνα του κινδύνου". Τα στοιχεία είναι απτά: πάνω από το 17% ήταν η θετικότητα στα Rapid Test που διενήργησε δειγματοληπτικά ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή (22/12), μία "ανάσα" πριν την έναρξη του διαστήματος των εορτών. Τα 1122 θετικά τεστ που εντοπίστηκαν επί συνόλω 6349, μάλιστα, αφορούσαν ένα μέσο όρο ηλικίας που υπερέβαινε τα 57 έτη, γεγονός δηλωτικό της ανάγκης να υπάρξει μια επιπλέον προσοχή σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διασποράς στις μεγαλύτερες ηλικίες.


Αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους από κορωνοϊό


Όμως, ο κίνδυνος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στους σκληρούς δείκτες: Στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για το διάστημα μεταξύ 11 και 17 Δεκεμβρίου, σημαντική αύξηση υπήρξε στις νοσηλείες ως απόρροια λοίμωξης από τον κορωνοϊό, φτάνοντας τις 1373, ποσοστό 45% αυξημένο σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Αντίστοιχα, αυξητικές είναι οι τάσεις και στις νέες διασωληνώσεις, που έφτασαν τις 26, έναντι 22 που ήταν ο μέσος όρος και πάλι σε σύγκριση με τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Διόλου αμελητέοι, δε, δεν πρέπει να θεωρούνται οι 62 διασωληνωμένοι καθώς και οι 60 θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού, αριθμός επίσης σημαντικά αυξημένος από τους 44 που καταγράφονταν κατά μέσο όρο τις 4 προηγούμενες εβδομάδες πριν από την εβδομάδα αναφοράς του ΕΟΔΥ.

Ψαλτοπούλου: "Αύξηση όλων των λοιμώξεων και του κορωνοϊού - Προσοχή στις μεγαλύτερες ηλικίες"


Τα στοιχεία αυτά σχολίασε σήμερα (27/12) μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ντόρα Ψαλτοπούλου.

«Έχουμε μια αύξηση όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων σε μεγάλο βαθμό και του κορονοϊού επομένως χρειάζεται μια παραπάνω προσοχή. Παραπάνω προσοχή χρειάζεται σίγουρα για τα άτομα 60 ετών και άνω και τα άτομα με προβλήματα υγείας γιατί αυτά αν κολλήσουν έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να μπουν στο νοσοκομείο και σίγουρα και τα παιδιά και οι εγκυμονούσες πρέπει να έχουν μια παραπάνω προσοχή», είπε στην εκπομπή “Εκείνη και εγώ”, με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα για να προσθέσει:

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό και τη χαμηλή κάλυχη που υπάρχει στη χώρα μας, καθώς μόλις 850.000 έχουν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σημείωσε: «Χρειάζεται ο εμβολιασμός, χρειάζεται και ο εμβολιασμός της γρίπης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και μετά αν τύχει και έχουμε συμπτώματα από εκεί και πέρα χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση, να διαπιστώσουμε δηλαδή αν έχουμε κορονοϊό ή κάποια άλλη ίωση και πιθανόν να πρέπει να πάμε και στο γιατρό μας που θα βοηθήσει να πάρουμε την κατάλληλη αγωγή».


Νίκος Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1 για τις ιώσεις: Η εικόνα είναι πιο σοβαρή από ό,τι περιμέναμε


Για την σοβαρή κατάσταση που επικρατεί με τις ιώσεις μίλησε ο καθηγητής πνευμολογίας, Νίκος Τζανάκης στα Παραπολιτικά 90,1. Ειδικότερα ο κ. Τζανάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σημείωσε «Η εικόνα είναι πιο σοβαρή από ότι αναμέναμε φέτος, με πάρα πολλές ιώσεις με πρωτοστατούντος του κορονοϊού, της γρίπης και ορισμένων άλλων αναπνευστικών ιών. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τη λογική του ανοσολογικού χρέους που έχουμε, δυστυχώς, να εξοφλήσουμε δεδομένης της καραντίνας που είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και που οι οργανισμοί των ανθρώπων είναι ευάλωτοι αυτή τη στιγμή και ανοσολογικά ως ένα βαθμό ανεπαρκείς έτσι περιμένουμε πολύ περισσότερες ιώσεις και πολύ βαρύτερες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν σύσταση να εμβολιαστούν που είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών συν αυτοί οι οποίοι πάσχουν από κάποιο νόσημα σοβαρό ανεξαρτήτως ηλικίας, αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν και για τον κορονοϊό και για την γρίπη και όλοι μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τι κάναμε στην καραντίνα και να προφυλασσόμαστε»

*Διαβάστε εδώ: "Καμπανάκι" Μαγιορκίνη για έξαρση ιώσεων: Όσοι έχουν ύποπτα συμπτώματα να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις



Γκίκας Μαγιορκίνης: Σε γιορτινές συνθήκες εξαπλώνονται ταχύτερα οι αναπνευστικές λοιμώξεις - Οι υπερήλικες να βγαίνουν από το σπίτι με μάσκα


Μιλώντας σήμερα (27/12) το πρωί στον ΑΝΤ1 για το "κοκτέιλ ιώσεων" που έχει κάνει την εμφάνισή του, ο γιατρός βιοπαθολόγος - κλινικός ιολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι σε συνθήκες όπως οι γιορτινές, όπου παρατηρείται συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους, οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται ταχύτερα.

Συμβούλευσε όσους παρουσιάζουν τα συμπτώματα του συναχιού, του πονόλαιμου και του πυρετού να μένουν μακριά από τέτοιες γιορτινές συγκεντρώσεις, ειδικά αν πρόκειται σε αυτές να συμμετέχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Παράλληλα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι οι υπερήλικοι, όταν βγαίνουν από το σπίτι (π.χ. για καθημερινά ψώνια), θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα.