Τα επίχειρα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού της χώρας μας με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού απειλούν να «χτυπήσουν» την Ελλάδα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Με περίπου μόλις 850.000 συμπολίτες μας να έχουν λάβει το επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό, αύξηση κατά 16,75% σημείωσαν οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας για το διάστημα 11-17 Δεκεμβρίου, αύξηση η οποία ακολουθεί αντίστοιχη της τάξης του 18% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκαν και τα κρούσματα της εποχικής γρίπης, με τέσσερις ασθενείς να εισάγονται για νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος ασθενούς.

Διαβάστε ακόμα: Κοροναϊός: Αυξάνεται ελεγχόμενα η πίεση για τις απλές κλίνες COVID στα νοσοκομεία – Δεν προβλέπονται έκτακτα μέτρα


Οι ανησυχητικοί επιδημιολογικοί δείκτες

Οι εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στο ΕΣΥ την περασμένη εβδομάδα έφτασαν τις 1.373, έναντι των 1.176 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ξεπερνώντας ακόμη και τις εισαγωγές ασθενών κατά την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (1.349).

Ανησυχητικοί όμως είναι και οι άλλοι επιδημιολογικοί δείκτες, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Έτσι, οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 έφτασαν τους 60 την περασμένη εβδομάδα, έναντι των 48 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 έφτασαν τους 62, έναντι των 59 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ακόμη, στη χώρα μας έχουν ανιχνευτεί 101 στελέχη της νέας υποπαραλλαγής της ΒΑ.2.86 (Pirola), της NJ.1, που αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος, με ημερομηνία λήψης δείγματος από τις 3 Οκτωβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα: ΕΟΔΥ: "Σαρώνουν" κοροναϊός και γρίπη στην Ελλάδα – Νέα μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με COVID στο ΕΣΥ


JN.1 μια «παραλλαγή με ενδιαφέρον» που «σαρώνει»

Στην κατηγορία των «παραλλαγών με ενδιαφέρον» κατατάσσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μία μετάλλαξη του στελέχους Όμικρον της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για την παραλλαγή JN.1, η οποία απασχολεί τους επιστήμονες λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της». Tο Reuters επικαλούμενο δύο επιστήμονες υποστηρίζει ότι αν και φαίνεται να μπορεί να διαφύγει ευκολότερα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού, εντούτοις τίποτα δεν υποδηλώνει ότι προκαλεί βαρύτερη νόσηση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα εμβόλια προσφέρουν προστασία έναντι της νέας παραλλαγής. Η JN.1 έχει εντοπιστεί σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη μέχρι την Κίνα και την Ινδία.

Ήδη στις ΗΠΑ αποτελεί έως και το 30% των νέων κρουσμάτων, έχοντας για πρώτη φορά εντοπιστεί στη χώρα τον Σεπτέμβριο. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα των υπόλοιπων υποπαραλλαγών της Όμικρον, περιλαμβάνοντας πονόλαιμο, καταρροή, κόπωση, πονοκέφαλο, πυρετό και απώλεια όσφρησης.

«Η παραλλαγή αυτή ίσως προκαλέσει μια αύξηση των κρουσμάτων του Sars-Cov-2 εν μέσω αύξησης λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νόσηση από COVID-19 είναι βαρύτερη εκείνης από γρίπη (43% περισσότεροι θάνατοι) και έχει περισσότερα μακροπρόθεσμα συμπτώματα.