Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται σήμερα τα ενεργά κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Απογευματινή» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι δύσκολο να κάνουμε μια ακριβή σχετική εκτίμηση».

*Διαβάστε ακόμα: Γκίκας Μαγιορκίνης στο parapolitika.gr: Εκατοντάδες χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα σήμερα

Την εξήγηση γι' αυτό δίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, ο οποίος δήλωσε στην «Α» ότι «λόγω υποδήλωσης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση του συνολικού αριθμού των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα σήμερα».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι». Όπως ανέφερε η ίδια, «το γεγονός ότι έχουμε υποδιπλάσιο αριθμό θανάτων σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι δεν μας ανακουφίζει, καθώς με τα εργαλεία που υπάρχουν, όπως φάρμακα και εμβόλια, δεν θα έπρεπε να χάνεται ούτε μία ανθρώπινη ζωή». Η κυρία Αγαπηδάκη σημείωσε ακόμη ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 657 εμβολιαστικά κέντρα αλλά και κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, που μπορούν να πηγαίνουν σε νησιά ή σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων ώστε να εμβολιάζουν τους πολίτες, ενώ η ίδια υπογράμμισε ότι ξεκίνησε ξανά ο ΕΟΔΥ την ενημέρωση των γιατρών για τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια ώστε να μπορούν να τα συστήνουν στους ασθενείς τους.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη κάλεσε, τέλος, τα ευάλωτα άτομα και τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών να προχωρήσουν στον εμβολιασμό για τη γρίπη και τον κορονοϊό και όσοι έχουν συμπτώματα ή έχουν διαγνωστεί θετικοί να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους και να λάβουν αντιική αγωγή. Όπως εξήγησε, το φαινόμενο είναι δυναμικό, «το παρακολουθούμε, δεν συντρέχει λόγος πανικού, αλλά είμαστε σε αυξημένη εγρήγορση για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες»

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 4 Ιανουαρίου