«Είμαστε σε διαδικασία να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό και στα φαρμακεία», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (12/1).

Η κ. Αγαπηδάκη διευκρίνισε ότι υπάρχουν συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για το πώς ακριβώς αυτό θα γίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο.


«Και σήμερα είναι εύκολο μέσω gov.gr (…), θέλουμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία ακόμα περισσότερο, όπως κάνει κανείς το εμβόλιο της γρίπης στο φαρμακείο να κάνει και του COVID», εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη.

«Το προηγούμενο διάστημα μέσα στις γιορτές είχαμε αύξηση για COVID στις απλές κλίνες, έχουμε πολλαπλές αναπνευστικές λοιμώξεις στην κοινότητα αυτή την περίοδο και COVID, και γρίπη, η γρίπη προκαλεί πολύ περισσότερη νόσηση φέτος και έχει πολύ περισσότερα κρούσματα», σημείωσε, διευκρινίζοντας πάντως πως τις τελευταίες ημέρες η τάση έχει αντιστραφεί και η νοσηλεία στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει.

«Είμαστε κάτω από το 50% σε σχέση με πέρυσι σε διασωληνώσεις και θανάτους», τόνισε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται πως την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας είχε προαναγγείλει και ο Άδωνις Γεωργιάδης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10/1) στο Υπουργείο Υγείας σε σχέση με την πορεία του κορονοϊού. «Η πολιτική μας βούληση είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και με τη γρίπη, και να χρησιμοποιήσουμε, ει δυνατόν, και τα φαρμακεία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.


"Καμπανάκι" ΠΟΥ: Απίστευτα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της γρίπης


Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ. Ειδικότερα, πίεση στα συστήματα υγείας ασκούν αυτό το χειμώνα τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών της Covid-19 και της γρίπης όπως δήλωσαν στο Ρόιτερς κορυφαίοι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τα ποσοστά των θανάτων έχουν επίσης αυξηθεί μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων σε μερικές περιφέρειες, όμως βρίσκονται πολύ κάτω απ' ό,τι κατά την κορύφωση της πανδημίας της Covid.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για Covid, παρόλο που μπορούμε αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και της Covid σε πολλές χώρες αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.