Οι βροχές και το κρύο του χειμώνα σηματοδοτούν και την έξαρση του κρυολογήματος και της γρίπης.

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το κρυολόγημα και να ξεπεράσεις τα συμπτώματα της ίωσης ή της γρίπης ταχύτερα, προτίμησε βιταμίνες που θα σε ωφελήσουν.

Βιταμίνη C

Σε περιόδους έντονου στρες, εντατικής άσκησης και κρυολογήματος, η λήψη 250 έως 1000 mg βιταμίνης C καθημερινά, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον οργανισμό σου. Μετά από 30 χρόνια κλινικών ερευνών, γνωρίζουμε με σιγουριά πως η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του απλού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες κατά 20%.

Το καλύτερο είναι πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι ασφαλής και κατά την εγκυμοσύνη ενώ και μόνο μέσα από μικρές αλλαγές στη διατροφή σου, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα βιταμίνης C που καταναλώνεις.

Τροφές με βιταμίνη C: ακτινίδιο, κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, πορτοκάλια, λεμόνια, παπάγια, μπρόκολο, ντομάτα 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού άμεσα, οπότε μπορείς να μειώσεις τόσο τη διάρκεια του κρυολογήματος ή την έντασή του. Έρευνες πιστοποιούν πως ο ψευδάργυρος μπορεί να εμποδίσει τους ιούς του κρυολογήματος να μπουν στη μύτη και προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από τις τοξίνες που αποδεσμεύουν αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες.

Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: Στρείδια, συκώτι, μανιτάρια, βοδινό κρέας, κάσιους, αυγά, βακαλάος, φυστικοβούτυρο, ξηροί καρποί

Βιταμίνη Ε

Ακόμα μία αντιοξειδωτική βιταμίνη που δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις ημέρες του κρυολογήματος, προλαμβάνοντας και ένα επόμενο κρυολόγημα.

Σε έρευνα διάρκειας ενός έτους, από το Πανεπιστήμιο Tufts, βρέθηκε πως το 65% των εθελοντών που λάμβαναν βιταμίνη Ε, βίωσαν μία ή δύο λιγότερες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, σε σχέση με το μέσο όρο. Μην ξεχνάς πως η βιταμίνη Ε ενθαρρύνει την παραγωγή των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα και βοηθούν στην καταστροφή των βακτηρίων.

Τροφές με βιταμίνη Ε: Αβοκάντο, αμύγδαλα, σπανάκι, μαργαρίνη