Η ιλαρά αποτελεί ένα ιογενές νόσημα, το οποίο μεταδίδεται πολύ γρήγορα στα μη εμβολιασμένα άτομα και μπορεί να εξαπλωθεί ευρέως. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ένας μόνο ασθενής με τον ιό της ιλαράς μπορεί να μολύνει περίπου 12 έως 18 άτομα τα οποία δεν έχουν λάβει προστασία. Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και σοβαρή νόσηση, με υψηλότερη θνητότητα σε παιδιά, ηλικίας κάτω των 5 ετών, αλλά και σε ανασοκατασταλμένους, με ποικίλες επιπλοκές, από ήπιες, όπως ωτίτιδα, μέχρι σοβαρές, όπως πνευμονία, η οποία αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με την ιλαρά, αλλά και εγκεφαλίτιδα, σε 1 στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά.

Αυτά αναφέρει σήμερα στο parapolitika.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βόρειας Ελλάδας, Όλγα Τζέτζη, η οποία συμπληρώνει ως εξής:

“Η ιλαρά μεταδίδεται αερογενώς και μέσω μολυσμένων επιφανειών και το άτομο που έχει προσβληθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό περίπου 4 μέρες πριν την εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος και μέχρι περίπου 4 μέρες αφότου εκδηλωθεί το εξάνθημα, ενώ ο ιός αφήνει ανοσία δια βίου”.

Η Όλγα Τζέτζη καλεί επίσης τους γονείς “να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, κόκκινα μάτια ευαίσθητα στο φως, υψηλός πυρετός και χαρακτηριστικό ερυθρό εξάνθημα που αρχίζει συνήθως πίσω από τα αυτιά. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις του τριπλού εμβολίου MMR (ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς) με καλύτερο ελάχιστο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων τους 6 μήνες και αποτελεσματικότητα 90 – 95%”.

Από τη δική του πλευρά, ως ύπουλη χαρακτηρίζει στα parapolitika.gr την ιλαρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ), ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μας εξηγεί τα εξής:

“Η ιλαρά είναι μία ύπουλη και βαριά νόσος, μεταδίδεται με σταγονίδια και μολυσμένες επιφάνειες και παρουσιάζει επιπλοκές από πολλά συστήματα. Ύπουλη, γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα, αλλά και 3-4 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Βαριά, γιατί 1 στους 3 νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή από το αναπνευστικό σύστημα ή το γαστρεντερικό σύστημα ή το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα), ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και το θάνατο. Μάλιστα, ιδιαίτερα για την περίπτωση όπου προκαλεί υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και 10 χρόνια μετά την νόσηση του ατόμου από ιλαρά”…

Τα μέτρα του ΕΟΔΥ

Υπενθυμίζεται ότι, μετά από την σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας συγκροτήθηκε αρμόδια ομάδα εργασίας, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, για να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ήδη τα παρακάτω μέτρα:

* Ενημέρωση του πληθυσμού για τον έλεγχο της εμβολιαστικής του κάλυψης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σε περίπτωση που δεν έχει αυτός ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει προηγούμενη καταγεγραμμένη νόσηση.

* Επιπλέον δράσεις ενημέρωσης με τη συνεργασία των ΥΠΕ, των Δήμων και των τοπικών ιατρικών συλλόγων στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

* Συνεργασία του ΕΟΔΥ με τη ΜΚΟ «Υγεία για Όλους» για τη διενέργεια μαζικού εμβολιασμού σε καταυλισμούς Ρομά με τη συνδρομή των ΚΟΜΥ. Για το σκοπό αυτό ο ΕΟΔΥ θα προμηθευτεί εμβόλια ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.

* Ενημέρωση κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, παρότι οι φιλοξενούμενοι είναι κατά κανόνα εμβολιασμένοι, εξαιτίας της κινητικότητας του πληθυσμού και του συγχρωτισμού που ευνοεί τη μετάδοση.

* Ενημέρωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και εκτίμηση της εμβολιαστικής τους κάλυψης.

* Ενημέρωση ταξιδιωτών ώστε να ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς πριν από το ταξίδι τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται να ταξιδέψουν σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων, σε συνεργασία με τα ταξιδιωτικά γραφεία τουρισμού.