Υπέρ του επικείμενου θεσμού των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ συντάσσεται κατ'αρχήν και ομοφώνως η Ελληνική Χειρουργική Εταιρία. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διατύπωσε τη θέση της, αναφέροντας πως υπάρχουν 5 στόχοι οι οποίοι επιχειρείται να επιτευχθούν μέσω της θέσπισης των απογευματινών χειρουργείων, ενώ αναφέρεται πως βρίσκεται σε αναμονή του σχεδίου υπουργικής απόφασης, προκειμένου να συμβάλουν με παρατηρήσεις στην «καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μέτρου».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το Επαγγελματικό Συμβούλιο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, κατά την συνεδρίασή του στις 6/2/2024 ομόφωνα θεώρησε θετική κατ’ αρχήν, την συζήτηση της επικείμενης Υπουργικής απόφασης για τα απογευματινά χειρουργεία στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Οι στόχοι του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων είναι:
Α)Η αποσυμφόρηση της λίστας πολύμηνων αναμονών ασθενών στα μεγάλα Νοσοκομεία προς όφελος των ασθενών. Οι ασθενείς που δεν επιλέγουν τα απογευματινά χειρουργεία ευνοούνται επίσης από αυτή την αποσυμφόρηση.
Β)Η αύξηση του εισοδήματος των νοσοκομειακών ιατρών, νοσηλευτών τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού που θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία
Γ)Δημιουργία εσόδων για το Νοσοκομείο.
Δ) Αύξηση του αριθμού των επεμβατικών πράξεων και χειρουργείων των δημοσίων νοσοκομείων συνεπάγεται βελτίωση της εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών ( Η συμμετοχή των ειδικευόμενων ιατρών σε μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων θεωρείται από τα βασικά κριτήρια επάρκειας της εκπαίδευσης των ειδικευομένων).
Ε)Τρόπος προσέλκυσης στο ΕΣΥ διακεκριμένων χειρουργών που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αναμένουμε το σχετικό σχέδιο υπουργικής απόφασης για να συμβάλουμε με παρατηρήσεις στην καλύτερη δυνατή εφαρμογή του μέτρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε Νοσοκομείου»

Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν το μισό σε σχέση με μια ιδιωτική κλινική

Μιλώντας στην ΕΡΤ3 νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία, για τα οποία είπε πως πρωτεύων στόχος είναι το «σβήσιμο] των λιστών αναμονής, ενώ αναφέρθηκε και στο κόστος τους. Ειδικότερα, είπε:

«Αναγνωρίζουμε ότι ο covid άφησε τεράστιες αναμονές που πρέπει να θεραπεύσουμε, η αίθουσα απογευματινών χειρουργείων γίνεται για να σβήσουμε αυτές τις αναμονές, θα διαθέσουμε ένα σοβαρό ποσό από το ταμείο Ανάκαμψης και θα αγοράσουμε 50.000 για απογευματινά χειρουργεία, δίνοντάς τα ανάποδα στον κόσμο, δηλαδή όποιος περιμένει περισσότερα χρόνια θα μπαίνει πρώτος στη λίστα για να χειρουργηθεί…Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν το μισό σε σχέση με μία ιδιωτική κλινική. Τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι μία ενδιάμεση τρίτη επιλογή, μετά το πρωινό χειρουργείο στο ΕΣΥ και την ιδιωτική κλινική, θα μπορείς να πηγαίνεις το απόγευμα, θα πληρώνεις αλλά θα πηγαίνεις πιο γρήγορα να χειρουργηθείς»

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz4owlptjdox)