Ο αντιοφικός ορός χρησιμοποιείται σε ανθρώπους που έχουν δεχτεί δάγκωμα από φίδι. Ωστόσο, οι οροί διαφέρουν ανάλογα με το είδος του φιδιού και το δηλητήριο, ενώ τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το είδος του φιδιού που τους δάγκωσε. Επίσης, δεν υπάρχουν αντιοφικοί οροί για ορισμένα φίδια.


Οι επιστήμονες αναπτύσσουν αντιοφικό ορό για όλα τα δηλητήρια φιδιών

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που μπορεί να εξουδετερώσει μια νευροτοξίνη (τοξίνη που δρα στο νευρικό σύστημα) η οποία περιέχεται στο δηλητήριο πολλών ειδών φιδιού σε όλο τον κόσμο. Τα δηλητηριώδη φίδια σκοτώνουν έως και 138.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ αυτοί που επιβιώνουν εξακολουθούν να υποφέρουν από σωματικά και ψυχικά τραύματα. Τα παιδιά και οι αγρότες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των θυμάτων.


Πώς θα λειτουργεί

Τα δραστικά συστατικά των αντιοφικών ορών είναι αντισώματα για τοξίνες. Αρχικά, οι επιστήμονες χορηγούν μικρές ποσότητες από το δηλητήριο φιδιού σε άλογα και στη συνέχεια συλλέγουν τα αντισώματα. Αυτή η μέθοδος παρασκευής παραμένει ίδια για πάνω από έναν αιώνα, αλλά έχει σημαντικά μειονεκτήματα.

Οι αντιοφικοι οροί, πέραν του ότι διαφέρουν ανάλογα με το δηλητήριο, δεν είναι αρκετά δραστικοί, επομένως χρειάζονται μεγάλες ποσότητες για να εξουδετερωθεί το δηλητήριο από ένα μόνο δάγκωμα.

Επίσης, επειδή πρόκειται για αντισώματα που προέρχονται από ανοσοποίηση αλόγου, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα θα ανιχνεύσει και θα αντιδράσει στα «ξένα» αντισώματα. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Translational Medicine».