Εντός του Μαρτίου ξεκινά το δωρεάν πρόγραµµα προσυµπτωµατικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας.
Το πρόγραµµα, το οποίο επεξεργάστηκε και κατάρτισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, µε το ειδικό επιτελείο της, αφορά περίπου 2.500.000 γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών και προσφέρει δωρεάν Τεστ Παπ, HPV-DNA τεστ, κολποσκόπηση, βιοψία και φυσικά εξέταση από εξειδικευµένο γιατρό.


Δωρεάν πρόγραµµα προσυµπτωµατικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της µήτρας: Οι προϋποθέσεις

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση µάλιστα δηµοσιεύτηκε ήδη. Σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ, οι προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχες γυναίκες είναι:
α) Να ανήκουν στην ηλικιακή οµάδα 21-65 ετών.
β) Να διαθέτουν Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξαρτήτως αν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα.
γ) Να µην έχουν υποστεί µερική ή ολική υστερεκτοµή λόγω καρκίνου.
δ) Να µην έχουν διαγνωστεί µε καρκινική νόσο του τραχήλου της µήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9.
ε) Να µην έχουν διαγνωστεί µε καρκίνο του σώµατος της µήτρας τύπου C 54.0, C 55.0.
στ) Να µην έχουν διενεργήσει εξέταση Τεστ Παπ κατά τα τρία ηµερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συµµετοχής.
ζ) Αν ανήκουν στην ηλικιακή υποοµάδα 21-29 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPVDNA τεστ κατά τα τρία ηµερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συµµετοχής.
η) Εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υποοµάδα 30-65 ετών και δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA τεστ κατά τα πέντε ηµερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συµµετοχής.