Για πρώτη φορά στη χώρα μας έχουμε ολοκληρωμένα πληθυσμιακά προγράμματα για την πρόληψη, τα οποία παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες, και βρισκόμαστε ήδη μισό βήμα πριν από την έναρξη του δωρεάν προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το πρόγραμμα, το οποίο επεξεργάστηκε και κατήρτισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, με το ειδικό επιτελείο της, αφορά περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21-65 ετών, και προσφέρει δωρεάν test-pap, HPV-DNA test, κολποσκόπηση, βιοψία και, φυσικά, εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), μάλιστα, δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκε επίσης το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», οι δικαιούχες γυναίκες θα λάβουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες τα πρώτα ηλεκτρονικά μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο (SMS), τα οποία θα τις καλούν να προσέλθουν για να υποβληθούν στις εξετάσεις τους.

Προκειμένου να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες, το πρόγραμμα θα διαθέτει και γιατρούς και εξειδικευμένα εργαστήρια ανάλυσης σε όλη τη χώρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, η κ. Αγαπηδάκη και το υπουργείο Υγείας εκτιμούν ότι διασφαλίζεται πως οι δικαιούχες γυναίκες δεν θα χρειαστεί να περιμένουν ούτε να ταλαιπωρούνται με το κλείσιμο των ραντεβού, τα οποία θα είναι ανοιχτά για μακρά περίοδο αναμονής.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχες 

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, πάντως, οι προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει να πληρούν σωρευτικά οι δικαιούχες γυναίκες είναι:

1. να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 21 και 65 ετών
2. να διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ανεξαρτήτως εάν έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα
3. να μην έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου
4. να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0, 1, 8, 9
5. να μην έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0
6. να μην έχουν διενεργήσει εξέταση PapTest κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
7. εάν ανήκουν στην ηλικιακή υπο-ομάδα μεταξύ 21-29 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA Test κατά τα τρία ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής
8. εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υποομάδα μεταξύ 30-65 ετών, να μην έχουν διενεργήσει HPV-DNA Test κατά τα πέντε ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης ισχύος της πρόσκλησης συμμετοχής.

Ειρήνη Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες»

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σήμερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η κ. Αγαπηδάκη, «το πρόγραμμα αφορά όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Ολα τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης “Σπύρος Δοξιάδης” είναι δωρεάν. Έτσι μειώνουμε στην πράξη τις ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες πρόληψης».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μάς εξηγεί επίσης: «Εκτός από το τεστ Παπανικολάου και την κολποσκόπηση, παρέχουμε δωρεάν και τη βιοψία, για όσες γυναίκες χρειάζεται. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι η βιοψία αφορά και τη διενέργεια και τη λήψη του δείγματος. Αυτό το κάνουμε ακριβώς για να μη σκεφτεί η γυναίκα το κόστος που μπορεί να συνεπάγεται ο εντοπισμός ευρήματος στην πρώτη εξέταση, γιατί αυτό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια που αποτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν ακόμα και τη βασική εξέταση. Δίνοντας, λοιπόν, δωρεάν όλο το σετ εξετάσεων και παρέχοντας ένα ευρύ δίκτυο σημείων εξέτασης σε όλη τη χώρα, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν αυτές τις εξετάσεις εύκολα, γρήγορα και δωρεάν. Με την πρόληψη ως πυξίδα, την υγεία ως απόλυτη αξία και τις γυναίκες ως θησαυρό της κοινωνίας μας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με αφοσίωση για ένα μέλλον γεμάτο υγεία, δύναμη και ευημερία για όλες τις γυναίκες και όλους τους πολίτες».


Το πρόγραμμα θα διαθέτει γιατρούς και εξειδικευμένα εργαστήρια ανάλυσης σε όλη τη χώρα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα Υγείας

Η νόσος

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει το κατώτερο τμήμα της μήτρας, το οποίο συνδέει τον κόλπο με την ενδομητρική κοιλότητα. Πρόκειται για μια κακοήθη νόσο, που μπορεί να προληφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Μάλιστα, αν ανιχνευθεί έγκαιρα, η πιθανότητα ίασης είναι εξαιρετική. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται συνήθως αργά για πολλά χρόνια. Επίσης, συνήθως πριν από την ανάπτυξη του καρκίνου, στους ιστούς της περιοχής συμβαίνουν αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο (που ονομάζονται δυσπλασίες ή προκαρκινικές βλάβες). Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε αυτό το αρχικό προκαρκινικό στάδιο αυτά τα δυσπλαστικά κύτταρα μπορεί να εξαλειφθούν με απλές θεραπευτικές παρεμβάσεις, που γίνονται εύκολα και γρήγορα σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων. Παλαιότερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελούσε έναν από τους σοβαρότερους γυναικολογικούς καρκίνους. Σήμερα, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση με το πασίγνωστο τεστ Παπανικολάου, η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που θα διαγνωστούν έγκαιρα θα θεραπευτούν από τη νόσο. Εξάλλου, οι ισχύουσες διεθνώς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν γυναικολογική εξέταση και τεστ Παπανικολάου ανά έτος, αφού με τον τρόπο αυτό διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι πιθανές αλλοιώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»