Δεν είναι αλκοολισμός είναι πρόληψη! Τόσα ποτήρια κρασί προτείνουν οι καρδιολόγοι να πίνεις κάθε μέρα
Η επιστήμη πίσω από το κόκκινο κρασί
Νέα έρευνα αποκαλύπτει την ιδανική ποσότητα κρασιού για την προστασία της καρδιάς. Μέχρι ένα μπουκάλι την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 50%

Το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την καρδιακή υγεία εδώ και χρόνια. Μια νέα πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal προσδιορίζει επιτέλους την ακριβή ποσότητα κρασιού που μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας από σοβαρές καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από μια ευρύτερη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, εξετάζοντας 1.232 ηλικιωμένους με υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής, ενώ παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 685 περιστατικά καρδιακών παθήσεων.
Συγκεκριμένα:
Ο καθηγητής Ramon Estruch, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τόνισε: "Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Η μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες."
Ο Paul Leeson, σύμβουλος καρδιολόγος και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει: "Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μεταξύ τριών και, το πολύ, 35 ποτηριών κρασιού το μήνα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου για την καρδιά. Οτιδήποτε πάνω από αυτή την ποσότητα εξαφανίζει τα οφέλη."
Ωστόσο, ο καθηγητής Naveed Sattar από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαφωνεί έντονα: "Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τέτοιες έρευνες όταν συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, πολλαπλούς καρκίνους και οξείς τραυματισμούς."
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν απέδειξε αιτιώδη συνάφεια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κρασιού ενδέχεται να είχαν και άλλες υγιεινές συνήθειες που συνέβαλαν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Για όσους απολαμβάνουν το κρασί, η έρευνα προτείνει ότι η κατανάλωση έως ενός μπουκαλιού την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να αποτελεί μέρος ενός καρδιοπροστατευτικού τρόπου ζωής.
Ο ρόλος τους κρασιού στην λειτουργία της καρδιάς
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που βασίζονταν σε αυτο-αναφορές κατανάλωσης αλκοόλ, η συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποίησε μια αντικειμενική μέθοδο μέτρησης. Οι Ισπανοί ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα τρυγικού οξέος στα ούρα των συμμετεχόντων, ένας αξιόπιστος βιοδείκτης της κατανάλωσης κρασιού.Η μελέτη αξιοποίησε δεδομένα από μια ευρύτερη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή, εξετάζοντας 1.232 ηλικιωμένους με υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα ούρων στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής, ενώ παρακολουθήθηκαν για τέσσερα έως πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καταγράφηκαν 685 περιστατικά καρδιακών παθήσεων.
Πόσα ποτήρια κρασί είναι ευργετικά για την καρδιά κάθε μέρα
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά για τους λάτρεις του κρασιού.Συγκεκριμένα:
- Όσοι κατανάλωναν 3-12 μικρά ποτήρια κρασιού (100ml) μηνιαίως είχαν 38% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι
- Οι συμμετέχοντες που έπιναν 12-35 ποτήρια μηνιαίως (έως ένα μπουκάλι την εβδομάδα) παρουσίασαν 50% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου
- Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας κρασιού μείωνε σταδιακά τα καρδιαγγειακά οφέλη
Ο καθηγητής Ramon Estruch, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, τόνισε: "Βρήκαμε μια πολύ μεγαλύτερη προστατευτική δράση του κρασιού από αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες μελέτες. Η μείωση του κινδύνου κατά 50% είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα φάρμακα, όπως οι στατίνες."
Κρασί και μεσογειακή διατροφή: Ένας ισχυρός συνδυασμός για την καρδιά
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής. Ο καθηγητής Estruch εκτιμά ότι η συμβολή του κρασιού στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από το 20% που πιστευόταν μέχρι σήμερα.Ο Paul Leeson, σύμβουλος καρδιολόγος και καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει: "Η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση μεταξύ τριών και, το πολύ, 35 ποτηριών κρασιού το μήνα συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου για την καρδιά. Οτιδήποτε πάνω από αυτή την ποσότητα εξαφανίζει τα οφέλη."
Αντικρουόμενες απόψεις για τη σχέση κρασιού και καρδιακής υγείας
Παρά τα θετικά ευρήματα, πολλοί ειδικοί διατηρούν επιφυλάξεις. Η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος στο British Heart Foundation, επισημαίνει ότι η μελέτη υποστηρίζει τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνιστούν όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.Ωστόσο, ο καθηγητής Naveed Sattar από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης διαφωνεί έντονα: "Είναι απογοητευτικό να βλέπουμε τέτοιες έρευνες όταν συντριπτικά στοιχεία δείχνουν ότι οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, πολλαπλούς καρκίνους και οξείς τραυματισμούς."
Συμπεράσματα για την κατανάλωση κρασιού και την καρδιακή υγεία
Η νέα έρευνα προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη σχέση μεταξύ κρασιού και καρδιακής υγείας, χρησιμοποιώντας αντικειμενικές μετρήσεις αντί για αυτο-αναφορές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία για την καρδιά.Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν απέδειξε αιτιώδη συνάφεια. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες κρασιού ενδέχεται να είχαν και άλλες υγιεινές συνήθειες που συνέβαλαν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Για όσους απολαμβάνουν το κρασί, η έρευνα προτείνει ότι η κατανάλωση έως ενός μπουκαλιού την εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, μπορεί να αποτελεί μέρος ενός καρδιοπροστατευτικού τρόπου ζωής.