Κύμα ακυρώσεων συμβόλαιων Υγείας: Σφίγγουν τα λουριά οι ασφαλιστικές στις κλινικές, αλλάζει ο υπολογισµός των αποζηµιώσεων από το 2026
Πώς θα λειτουργεί ο νέος τιµολογιακός δείκτης υπό την εποπτεία της ΤτΕ
Κατά το πρώτο δίµηνο του 2025 συνολικά η παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής υποχώρησε 4,6%, στα 411.044.815 ευρώ

Αλλαγές στον τρόπο υπολογισµού των αυξήσεων στα ισόβια συµβόλαια των προγραµµάτων Υγείας των ασφαλιστικών εταιρειών δροµολογούνται από το 2026, µε τη δηµιουργία, υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τιµολογιακού δείκτη Υγείας, µετά τη βροχή ακυρώσεων συµβολαίων που έφεραν οι υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγµατεύσεις µε την ασφαλιστική αγορά, το υπουργείο Ανάπτυξης και την ΤτΕ, ώστε ο δείκτης, που θα καταρτίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε συνεργασία µε το ΙΟΒΕ, να βασίζεται στο συνολικό κόστος αποζηµιώσεων από όλα τα ασφαλιστικά προγράµµατα Υγείας και όχι αποκλειστικά στα ισόβια συµβόλαια, τα οποία, λόγω της υψηλής ηλικίας των κατόχων τους, οδηγούσαν σε δυσανάλογες αυξήσεις ασφαλίστρων. Η νέα µεθοδολογία έχει στόχο τη µείωση των αυξήσεων, καθώς θα αντανακλά τον µέσον όρο των αποζηµιώσεων στην ασφαλιστική αγορά και όχι µόνο το υψηλό κόστος περίθαλψης των ηλικιωµένων ασφαλισµένων.Συμβόλαια Υγείας: Τι θα λαμβάνει υπόψη ο νέος μηχανισμός
Οι διαβουλεύσεις έχουν στόχο τη διαµόρφωση ενός δίκαιου και αντικειµενικού εργαλείου τιµολόγησης που θα λαµβάνει υπόψη τόσο τη συχνότητα των νοσηλειών όσο και την ηλικιακή κατανοµή και τις αποζηµιώσεις. Μέχρι σήµερα, οι αυξήσεις βασίζονταν αποκλειστικά στα ισόβια προγράµµατα που δεν διατίθενται πλέον στην αγορά, γεγονός που προκαλούσε στρεβλώσεις, καθώς το αυξηµένο κόστος αποζηµιώσεων επιβάρυνε δυσανάλογα έναν συνεχώς µειούµενο αριθµό ασφαλισµένων. Ενδεικτικό είναι ότι τα ισόβια συµβόλαια µειώθηκαν από 711.000 το 2011 σε 255.000 το 2023, ωστόσο οι αποζηµιώσεις αυξήθηκαν από 212 εκατ. ευρώ το 2022 σε 227 εκατ. ευρώ το 2023. Μάλιστα µειώθηκαν περαιτέρω όταν οι ασφαλιστικές τον περασµένο Ιανουάριο ανακοίνωσαν αυξήσεις µέχρι 15%, γεγονός που προκάλεσε µεγάλες αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση, η οποία εξανάγκασε τον περιορισµό των αυξήσεων κατά το ήµισυ.
Ο νέος δείκτης θα αντικαταστήσει την ισχύουσα πρακτική, καθιερώνοντας έναν θεσµοθετηµένο µηχανισµό που θα συµβάλλει στη µεγαλύτερη διαφάνεια και στον περιορισµό των ανεξέλεγκτων αυξήσεων.
Σε πτώση τα ασφαλιστήρια Υγείας και Ζωής
Πάντως οι ασφαλισµένοι, παρά τους κόφτες στις αυξήσεις των τιµών, συνεχίζουν να ακυρώνουν τα ασφαλιστήρια Υγείας και Ζωής, ενώ νέα συµβόλαια γίνονται µε το... κιάλι, µε αποτέλεσµα η νέα παραγωγή να µην επαρκεί για να αναχαιτίσει την πτώση που διαγράφουν οι ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας από τις αρχές τους έτους. Συγκεκριµένα, κατά το πρώτο δίµηνο του 2025 συνολικά η παραγωγή ασφαλίσεων Ζωής υποχώρησε 4,6%, στα 411.044.815 ευρώ, και µε τις δύο κατηγορίες -ασφαλίσεις Ζωής και ασφαλίσεις συνδεδεµένες µε επενδύσεις- να κλείνουν µε αρνητικό πρόσηµο: -3,3%, στα 208.582.097 ευρώ, και -0,5%, στα 164.165.843 ευρώ αντίστοιχα.
∆ιψήφια υποχώρηση κατέγραψε η διαχείριση των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, -23,7%, στα 38.296.874 ευρώ. Εντυπωσιακή µείωση κατέγραψαν µεµονωµένα για τον µήνα Φεβρουάριο οι ασφαλίσεις ζωής, -11,6%, στα 90.764.263 ευρώ, και η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, -12,3%, στα 19.414.230 ευρώ.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αλλαγές στον τρόπο αποζηµίωσης, µε τις περισσότερες δαπάνες να αποδίδονται απολογιστικά -έπειτα από προσκόµιση εξοφληµένων παραστατικών και έγκριση από την ασφαλιστική εταιρεία-, πλην των χρόνιων παθήσεων, που εξακολουθούν να καλύπτονται µέσω συµβεβληµένων νοσοκοµείων.
Στις διεργασίες περιλαµβάνεται και η καθιέρωση του συστήµατος GR-DRG στις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο εισάγει τυποποιηµένα πρωτόκολλα για τον καθορισµό του κόστους ιατρικών πράξεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στον περιορισµό των περιττών νοσηλειών, των υπερβολικών εξετάσεων και της σπατάλης ιατρικών υλικών, που σύµφωνα µε τις ασφαλιστικές εταιρείες αποτελούν βασικούς παράγοντες διόγκωσης των αποζηµιώσεων.
Επιστολή σε όλους τους ασφαλισµένους
Την αρχή κάνει η Εθνική Ασφαλιστική µε επιστολή που θα αποστείλει σε όλους τους ασφαλισµένους, όπου θα σηµειώνει ότι αλλάζει από την 1η Ιουνίου ο τρόπος αποζηµίωσης των καλυπτόµενων εξόδων νοσοκοµειακής περίθαλψης, µε στόχο να ελέγξει τις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκοµείων προς τους ασφαλισµένους.
Σύµφωνα µε τις αλλαγές:
- Πριν από οποιαδήποτε προγραµµατισµένη νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκοµείο, οι ασφαλισµένοι πριν από 7 εργάσιµες ηµέρες θα πρέπει να ενηµερώνουν µε mail ή τηλεφωνική επικοινωνία την Εθνική Ασφαλιστική. Κατά την επικοινωνία θα πρέπει να προσκοµίζουν την αναλυτική γνωµάτευση του γιατρού, τις σχετικές εξετάσεις, βάσει των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία, καθώς και το εκτιµώµενο κόστος νοσηλείας.
- Εντός 5 εργάσιµων ηµερών, οι ασφαλισµένοι θα λαµβάνουν την απάντηση όπου και θα ενηµερώνονται σχετικά µε τις προϋποθέσεις κάλυψης του περιστατικού.
- Θα ενηµερώνονται βάσει διαθέσιµων συγκριτικών στοιχείων επί συναφών ιατρικών υπηρεσιών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, για το εκάστοτε εύλογο κόστος νοσηλείας.
- Μετά τη νοσηλεία θα πρέπει οι ασφαλισµένοι να προσκοµίζουν το έντυπο αναγγελίας αποζηµίωσης, καθώς και όλα τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα και εξοφληµένα παραστατικά εξόδων (αποδείξεις παροχής υπηρεσιών).
- Με βάση τα προσκοµισθέντα έγγραφα θα διενεργείται το συντοµότερο δυνατόν ο έλεγχος και θα καταβάλλεται η αποζηµίωση.
- Οταν ο ασφαλισµένος ενηµερώσει την ασφαλιστική προ της νοσηλείας, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλει τον πλήρη φάκελο µετά τη νοσηλεία του. Σε αυτή την περίπτωση, θα ενηµερώνεται σχετικά µε τη δυνατότητα κάλυψης του συγκεκριµένου περιστατικού και για την αποζηµίωσή του. Σε περίπτωση επείγουσας νοσηλείας, δεν απαιτείται προηγούµενη ενηµέρωση, ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστοποίηση της νοσηλείας.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή