Στρεπτόκοκκος Α: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα "προειδοποιητικά σημάδια" - Γιατί ο ΕΟΔΥ δεν συνιστά τη δημοσιοποίηση των κρουσμάτων
Πώς μεταδίδεται
Τι λέει στο parapolitika.gr η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη για τον στρεπτόκοκκο Α, ο οποίος στοίχισε τη ζωή της 5χρονης στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του 5χρονου κοριτσιού στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης από ταχείας εξέλιξης σηπτική καταπληξία, με διάγνωση στρεπτόκοκκου Α, το parapolitika.gr υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι μία μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, και η οστρακιά.
Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: Ακόμα τρία κρούσματα στρεπτόκοκκου εντοπίστηκαν στο νηπιαγωγείο του 5χρονου κοριτσιού που κατέληξε
Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος. Η πιο διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί είναι η οστρακιά, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».
ΕΟΔΥ: Η δημοσιοποίηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α’ βλάπτει τη δημόσια υγεία
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο έχει σχέση με τη δημοσιοποίηση τέτοιων περιστατικών: «Η δημοσιοποίηση μεμονωμένων κρουσμάτων που καταλήγουν κατόπιν νόσησης με λοιμώδες νόσημα δεν αποτελεί πρακτική δημόσιας υγείας εκτός και αν στοχεύει σε ενημέρωση και συγκεκριμένη σύσταση προς τον πληθυσμό. Επιπλέον, με την αναφορά μεμονωμένων περιστατικών ελλοχεύει ο κίνδυνος δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων των οικογενειών. Ως εκ τούτου, με βάση το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο μέτρο δημόσιας υγείας ή συγκεκριμένες συστάσεις προς το παρόν για το κοινό πέρα από τη βασική σύσταση τήρησης των κανόνων υγιεινής και επικοινωνίας με τον παιδίατρο που ισχύει για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η ανακοίνωση μεμονωμένων σοβαρών λοιμώξεων δεν κρίνεται σκόπιμη».
Δεν χρειάζεται πανικός. Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια
Από την πλευρά της η παιδίατρος Όλγα Τζέτζη δηλώνει στo parapolitika.gr τα εξής για το θέμα: «Όχι πανικό, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς». Απευθυνόμενη, κυρίως, στους Έλληνες γονείς, η κ. Τζέτζη συμπληρώνει και προειδοποιεί: «Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α εκδηλώνεται κλινικά ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά, δηλαδή φαρυγγίτιδα με συνοδό εξάνθημα στο σώμα, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μικροβιαιμία ή/και σηψαιμία, και της πρόκλησης σοβαρής νόσησης, αλλά και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή τα παιδιά έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λοίμωξη για να την καταπολεμήσει εγκαίρως. Έτσι, επί υπόπτων συμπτωμάτων συνιστάται η επικοινωνία με τον παιδίατρο για κλινική εκτίμηση και ο παιδίατρος είναι εκείνος οποίος θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση».
ΕΟΔΥ: Οι παιδίατροι είναι εκπαιδευμένοι για περιστατικά στρεπτόκοκκου Α’
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι ένα κοινό βακτήριο το οποίο ορισμένα άτομα φέρουν στον λαιμό και στο δέρμα τους χωρίς να εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης (φορεία). Το συγκεκριμένο παθογόνο μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις λοίμωξη, ήπια ή και πιο σοβαρή. Σε σπάνιες περιπτώσεις όταν εισέλθει σε μέρη του σώματος που κανονικά είναι στείρα βακτηρίων, προκαλεί σοβαρή διεισδυτική λοίμωξη (iGAS) που οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμη και σε θάνατο σπανιότερα. Στη χώρα μας οι παιδίατροι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι να θέτουν κλινικά την υποψία της διάγνωσης στρεπτοκοκκικής λοίμωξης, υπάρχει ευρέως διαθέσιμη εργαστηριακή δυνατότητα διάγνωσης στην κοινότητα με ταχείες δοκιμασίες (strep test) χαμηλού κόστους και τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν συχνά αντίστοιχες λοιμώξεις.