Το ελαιόλαδο αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό συστατικό της λεγόμενης «μεσογειακής διατροφής». Παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Χρησιμοποιείται ευρέως τόσο ως ντρέσινγκ για σαλάτες και άλλα φαγητά, όσο και στο μαγείρεμα – στο τηγάνι, στον φούρνο ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο. Αν και υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ελαιολάδου, το πιο διαδεδομένο είναι το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Διαβάστε: Ο μεγάλος κίνδυνος των φαρμάκων για την αλλεργική ρινίτιδα - Η προειδοποίηση που πρέπει να ληφθεί στα σοβαρά

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο: Πού οφελεί η καθημερινή κατανάλωσή του 

Ωστόσο, υπάρχουν και άνθρωποι που το καταναλώνουν σαν κανονικό ρόφημα, με ένα κουτάλι. Μάλιστα, ο καρδιολόγος Αουρέλιο Ρόχας, ειδικός στην υγεία της καρδιάς, είναι υπέρ αυτής της πρακτικής. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα βίντεό του στα social media, ο κ. Ρόχας αναφέρει ότι συνηθίζει να τρώει «ένα κουταλάκι του γλυκού» εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο κάθε μέρα. «Τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια», υπογραμμίζει ο καρδιολόγος. Ο καρδιολόγος, συνεχίζοντας να απαριθμεί τα οφέλη του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρεται σε ποικίλες επιστημονικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου:

  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 30%
  • Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη LDL και τη φλεγμονή
  • Προστατεύει το έντερο και προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αρθρίτιδας.