Ο συνδυασμός ποτού και καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους νέους, σύμφωνα με μελέτη
Ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερους
Μια έκθεση αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών

Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερες ηλικίες έχει προκαλέσει κάθε είδους εικασίες για τους νέους παράγοντες που κρύβονται πίσω από αυτήν, όμως μια νέα μελέτη βρήκε ότι δύο παλαιοί «ύποπτοι», το αλκοόλ και το κάπνισμα, ευθύνονται κατά κύριο λόγο.
Μια σημαντική έκθεση από την ομάδα ερευνών «Tobacco Free», που πραγματοποίησαν Γερμανοί ερευνητές βασιζόμενοι σε Αυστραλούς πολίτες, αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Γερμανοί ερευνητές συνέλεξαν δεκάδες μελέτες που συνέκριναν τακτικούς καπνιστές και πότες με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Μόλις 100 τσιγάρα στη ζωή ενός ατόμου, δηλαδή περίπου ένα τσιγάρο την εβδομάδα για δύο χρόνια, συνδέθηκαν με 59% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ή όπως συχνά λέγεται καρκίνος του εντέρου, είναι ο τέταρτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στην Αυστραλία.
Η σύνδεση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το ποτό και το κάπνισμα ήταν κάτι που γνώριζε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ράγκλαν Μάντοξ, που ηγείται της ομάδας Tobacco Free στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU). «Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι βλέπουμε αύξηση στους καρκίνους του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50, ειδικά στην Αυστραλία», δήλωσε.
«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε υγιείς, σε καλή φυσική κατάσταση, και υιοθετούμε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής που η Αυστραλία είναι γνωστή και έχει στερεοτυπικά», συμπλήρωσε. Όμως προειδοποίησε ότι στην Αυστραλία βλέπουμε περισσότερες διαγνώσεις σε ηλικίες από 20 έως 39, συχνά σε προχωρημένα στάδια λόγω παραβλεπόμενων ή αγνοημένων συμπτωμάτων.
«Η Αυστραλία έχει μια αρκετά κοινωνική, κανονικοποιημένη συμπεριφορά γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Το ποτό, το κάπνισμα και το βέιπ είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου», είπε. «Είναι κάτι που βλέπουμε να αλλάζει με το χρόνο, αλλά πρέπει να είμαστε απολύτως ενήμεροι γι’ αυτό».
Το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν και στο παρελθόν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς απελευθερώνουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις σε καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που συγκρίνει και τους δύο παράγοντες ταυτόχρονα σε σχετικά χαμηλές ποσότητες.
«Ξέρουμε ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό, προκαλούν καρκίνους» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ. «(Αλλά επίσης) γνωρίζουμε ότι αυτές οι ουσίες προωθούνται έντονα προς τους νέους, συχνά ως μέρος της κουλτούρας της νυχτερινής ζωής και των πάρτι».
«Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ζήσουμε γεμάτες, ευτυχισμένες ζωές;», αναρωτήθηκε.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη φυσική εξάρτηση από το κάπνισμα και οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν υποστήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Συνολικά, η βλάβη είναι τεράστια. Ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο 66 Αυστραλοί πεθαίνουν καθημερινά από το κάπνισμα», είπε. «Είναι αυτή η σιωπηλή επιδημία που δεν συζητιέται, αλλά γνωρίζουμε ότι προκαλεί καρκίνο, καρδιοπάθειες, διαβήτη και μια σειρά άλλων προβλημάτων».
Όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν περιβάλλοντα και καταστάσεις όπου υπάρχει λιγότερη πίεση για να πιουν.
Οι νεότεροι Αυστραλοί, επίσης, προτρέπονται να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και ανεξήγητη ή απροσδόκητη απώλεια βάρους ή κόπωση.
«Θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους, αν δεν αισθάνονται καλά, να είναι συνειδητοποιημένοι για την υγεία και τα συμπτώματά τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ. «Φροντίστε να κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους και να διατηρείτε όλα αυτά ενημερωμένα».
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Colorectal Cancer, εξέτασε 12 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και 13 για το κάπνισμα.
Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 39% σε σύγκριση με χαμηλότερες ποσότητες.
Όσον αφορά τα τσιγάρα, οι ερευνητές βρήκαν 39% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε τακτικούς καπνιστές σε σύγκριση με μη καπνιστές.
Οι τωρινοί καπνιστές εμφάνιζαν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν όγκο στο ορθό από όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ οι όγκοι στο κόλον συνδέονταν με 26% αυξημένο κίνδυνο.
Μια σημαντική έκθεση από την ομάδα ερευνών «Tobacco Free», που πραγματοποίησαν Γερμανοί ερευνητές βασιζόμενοι σε Αυστραλούς πολίτες, αποκάλυψε ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών. Γερμανοί ερευνητές συνέλεξαν δεκάδες μελέτες που συνέκριναν τακτικούς καπνιστές και πότες με άτομα που δεν κατανάλωναν καθόλου.
Μόλις 100 τσιγάρα στη ζωή ενός ατόμου, δηλαδή περίπου ένα τσιγάρο την εβδομάδα για δύο χρόνια, συνδέθηκαν με 59% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ή όπως συχνά λέγεται καρκίνος του εντέρου, είναι ο τέταρτος πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στην Αυστραλία.
Η σύνδεση του καρκίνου του παχέος εντέρου με το ποτό και το κάπνισμα ήταν κάτι που γνώριζε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ράγκλαν Μάντοξ, που ηγείται της ομάδας Tobacco Free στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU). «Δεν με εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι βλέπουμε αύξηση στους καρκίνους του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50, ειδικά στην Αυστραλία», δήλωσε.
«Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε υγιείς, σε καλή φυσική κατάσταση, και υιοθετούμε αυτόν τον υγιεινό τρόπο ζωής που η Αυστραλία είναι γνωστή και έχει στερεοτυπικά», συμπλήρωσε. Όμως προειδοποίησε ότι στην Αυστραλία βλέπουμε περισσότερες διαγνώσεις σε ηλικίες από 20 έως 39, συχνά σε προχωρημένα στάδια λόγω παραβλεπόμενων ή αγνοημένων συμπτωμάτων.
«Η Αυστραλία έχει μια αρκετά κοινωνική, κανονικοποιημένη συμπεριφορά γύρω από την κατανάλωση αλκοόλ. Το ποτό, το κάπνισμα και το βέιπ είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου», είπε. «Είναι κάτι που βλέπουμε να αλλάζει με το χρόνο, αλλά πρέπει να είμαστε απολύτως ενήμεροι γι’ αυτό».
Το αλκοόλ και το κάπνισμα έχουν και στο παρελθόν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, καθώς απελευθερώνουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις σε καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που συγκρίνει και τους δύο παράγοντες ταυτόχρονα σε σχετικά χαμηλές ποσότητες.
«Ξέρουμε ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, τόσο ξεχωριστά όσο και σε συνδυασμό, προκαλούν καρκίνους» είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ. «(Αλλά επίσης) γνωρίζουμε ότι αυτές οι ουσίες προωθούνται έντονα προς τους νέους, συχνά ως μέρος της κουλτούρας της νυχτερινής ζωής και των πάρτι».
«Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να ζήσουμε γεμάτες, ευτυχισμένες ζωές;», αναρωτήθηκε.
Καρκίνος και κακές συνήθειες: «Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν» τα ποσοστά
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τη φυσική εξάρτηση από το κάπνισμα και οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν υποστήριξη από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Συνολικά, η βλάβη είναι τεράστια. Ξέρουμε ότι κατά μέσο όρο 66 Αυστραλοί πεθαίνουν καθημερινά από το κάπνισμα», είπε. «Είναι αυτή η σιωπηλή επιδημία που δεν συζητιέται, αλλά γνωρίζουμε ότι προκαλεί καρκίνο, καρδιοπάθειες, διαβήτη και μια σειρά άλλων προβλημάτων».
Όσον αφορά τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν περιβάλλοντα και καταστάσεις όπου υπάρχει λιγότερη πίεση για να πιουν.
Οι νεότεροι Αυστραλοί, επίσης, προτρέπονται να είναι προσεκτικοί για συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα, αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου και ανεξήγητη ή απροσδόκητη απώλεια βάρους ή κόπωση.
«Θα ενθάρρυνα τους ανθρώπους, αν δεν αισθάνονται καλά, να είναι συνειδητοποιημένοι για την υγεία και τα συμπτώματά τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Μάντοξ. «Φροντίστε να κάνετε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους και να διατηρείτε όλα αυτά ενημερωμένα».
Η ανασκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Colorectal Cancer, εξέτασε 12 μελέτες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και 13 για το κάπνισμα.
Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ αύξανε τον κίνδυνο για πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 39% σε σύγκριση με χαμηλότερες ποσότητες.
Όσον αφορά τα τσιγάρα, οι ερευνητές βρήκαν 39% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε τακτικούς καπνιστές σε σύγκριση με μη καπνιστές.
Οι τωρινοί καπνιστές εμφάνιζαν 43% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν όγκο στο ορθό από όσους δεν κάπνισαν ποτέ, ενώ οι όγκοι στο κόλον συνδέονταν με 26% αυξημένο κίνδυνο.