Πώς ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 17% - Ποιες τροφές συνδέονται
Τα οφέλη του γάλακτος
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε πως ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διατροφή που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε πως η προσθήκη ενός ποτηριού γάλακτος την ημέρα είναι ικανό να μειώσει κατά 17% το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Τα αισιόδοξα ευρήματα της μελέτης σχολίασε ο Τζάστιν Στέμπινγκ, καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άνγκλια Ράσκιν.
Καρκίνος του εντέρου: Ποιες τροφές συνδέονται;
Συγκεκριμένα, είπε ο καθηγητής σχετικά με την έρευνα: «Ως ογκολόγος, συμβουλεύω τους ασθενείς μου για το πώς η διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να επηρεάσουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου. Αλλά αυτή η έρευνα -μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για τη διατροφή και τις ασθένειες μέχρι σήμερα- έριξε νέο φως στο πώς οι εύκολες, φθηνές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν όλους να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου».
«Για παράδειγμα, εκτός από την κατανάλωση ενός επιπλέον ποτηριού γάλακτος την ημέρα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον 20 γρ. αλκοόλ την ημέρα, που ισοδυναμεί με ένα μεγάλο ποτήρι κρασί, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 15%. Η κατανάλωση περισσότερων από 30 γρ. κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως συνδέθηκε με 8% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου» , πρόσθεσε.
Καρκίνος του εντέρου: Πώς το γάλα βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης
Να σημειωθεί πως, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν επιπλέον 244 γρ. γάλακτος την ημέρα -περίπου ένα μεγάλο ποτήρι- είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου. Η μείωση αφορούσε το πλήρες, το ημιαποβουτυρωμένο και το αποβουτυρωμένο γάλα.
«Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης γάλακτος ήταν ανεξάρτητη από άλλους διατροφικούς παράγοντες και συνήθειες του τρόπου ζωής. Αυτό υποδηλώνει ότι τα οφέλη του γάλακτος στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου δεν οφείλονται στο ότι το γάλα αντικαθιστά ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές ή ότι καταναλώνεται ως μέρος ενός συνολικά πιο υγιεινού τρόπου ζωής», ανέφερε ο καθηγητής Στέμπινγκ.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το γάλα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Το ασβέστιο μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον καρκίνο, δεσμεύοντας δυνητικά επιβλαβείς ουσίες στο έντερο και προάγοντας τον θάνατο των μη φυσιολογικών κυττάρων.
«Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανάπτυξης και της διαίρεσης των κυττάρων. Επίσης, η λακτόζη στο γάλα μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου που παράγουν βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας με αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Το γάλα περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βρίσκεται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το οποίο, σύμφωνα με εργαστηριακή μελέτη του 2021, θα μπορούσε επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το εύρημα ότι μια σχετικά μέτρια αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του εντέρου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Υποδηλώνει ότι μικρές, εφικτές αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Στέμπινγκ στο The Conversation.
Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας: «Καθώς συνεχίζουμε να ξεδιαλύνουμε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ διατροφής και νόσου, μελέτες όπως αυτή παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να ενημερώσουν τόσο τις ατομικές επιλογές υγείας όσο και τις ευρύτερες στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η δυνατότητα μιας απλής διατροφικής αλλαγής να έχει τόσο σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο καρκίνου υπογραμμίζει τη σημασία της συνεχιζόμενης έρευνας στον τομέα αυτό και αναδεικνύει τη δύναμη της διατροφής στη διαμόρφωση της υγείας μας».