Σε ισχύ από Δευτέρα η ψηφιακή αξιολόγηση του ΕΣΥ - Ολόκληρο το ερωτηματολόγιο για τους ασθενείς
Τριάντα πέντε ερωτήσεις
Τι ανέφεραν οι υπουργοί, Άδωνις Γεωργιάδης και Δημήτρης Παπαστεργίου - Πως θα εξελίσσεται η διαδικασία - Πως θα βοηθήσει στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στο ΕΣΥ

Τριάντα πέντε ερωτήσεις, οι περισσότερες με υποερωτήματα, και πάντα κλειστές, δηλαδή οι ερωτήσεις και τα υποερωτήματα θα απαιτούν απαντήσεις του τύπου “Ναι” ή “Όχι”, θα λαμβάνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνό τους, πέντε ημέρες μετά από την έξοδό τους από το νοσοκομείο του ΕΣΥ, στο οποίο νοσηλεύθηκαν, όλοι οι ασθενείς του ΕΣΥ. Από την διαδικασία εξαιρούνται, προς το παρόν αποκλειστικά και μόνον τα παιδιατρικά, τα ψυχιατρικά και τα ογκολογικά περιστατικά, για τα οποία θα ενεργοποιηθούν, μέχρι το τέλος του 2025, τρία διαφορετικά και εξειδικευμένα ερωτηματολόγια.
Το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής αξιολόγησης του επιπέδου της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας στους νοσηλευόμενους ασθενείς των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας θα τεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου σε πλήρη εφαρμογή. Αυτά ανακοίνωσαν πριν από λίγο, σε συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας, οι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, και η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη.
Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο, οι 35 ερωτήσεις για τους ασθενείς οι οποίοι έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας μπορούν να περιγραφούν ως εξής:
- Ερωτήσεις για τον τρόπο προσέλευσης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και τον χρόνο αναμονής για εξέταση από τον πρώτο γιατρό,
- Ερωτήσεις για τυχόν ανάγκη να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση
- Ερωτήσεις για τυχόν ανάγκη να χρειασθεί ο ασθενής ενδοδιακομιδή σε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ
- Ερωτήσεις για τον βαθμό ετοιμότητας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το περιστατικό
- Ερωτήσεις για τον βαθμό ετοιμότητας του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, σχετικά με την επίλυση προβλημάτων και αποριών του ασθενή, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του
- Ερωτήσεις για τον βαθμό πληροφόρησης του ασθενή σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και την πρόγνωσή της
- Ερωτήσεις σχετικά με την ποιότητα της σίτισης στο νοσοκομείο νοσηλείας του ασθενή
- Ερωτήσεις για τυχόν πληροφορίες εκ μέρους του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού σχετικά με την μετανοσοκομειακή κατάσταση και συμπεριφορά του ασθενή, καθώς και για τις δυνατότητες κατ’ οίκον νοσηλείας
- Ερωτήσεις σχετικά με τον βαθμό πληροφόρησης και χρήσης του Γραφείου Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας από τους ιδίους τους ασθενείς.
Δείτε εδώ αναλυτικά το ερωτηματολόγιο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το ανώνυμο και αποπροσωποποιημένο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών Υγείας από τους ασθενείς δεν έχει στόχο να αμφισβητήσει ή να υποβαθμίσει το έργο των γιατρών και νοσηλευτών τους. Εκείνο που αξιολογείται είναι κάθε πτυχή που συνθέτει την έννοια της ποιότητας στο πλαίσιο ενός νοσοκομείου, όπως ενδεικτικά η προσβασιμότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες, η οργάνωση και ο συντονισμός της φροντίδας, η αλληλεπίδραση των ληπτών υπηρεσιών υγείας με το ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και η ασφάλεια των υποδομών.
Επίσης, σύμφωνα με την Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη, η ανωνυμία είναι απόλυτα εγγυημένη, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και ελεύθεροι να εκφράσουν την πραγματική τους εμπειρία. Επίσης, η πρόσβαση στα δεδομένα θα είναι διαβαθμισμένη, διασφαλίζοντας ότι μόνο εξουσιοδοτημένα στελέχη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Οι απαντήσεις θα μπορούν να συλλέγονται συστηματικά και με τρόπο ομοιογενή προκειμένου να επιτρέπεται η δευτερογενής επεξεργασία τους. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να λειτουργήσει ένας αξιόπιστος, διαφανής και ασφαλής μηχανισμό αξιολόγησης, που θα επιτρέπει στους πολίτες να μιλήσουν ελεύθερα για την εμπειρία τους και ο λόγος τους θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη λήψη αποφάσεων.
Ως μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία χαρακτήρισε το ερωτηματολόγιο ο Άδωνις Γεωργιάδης, και συμπλήρωσε ότι η ανάλυση των δεδομένων θα αφορά κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά, δίνοντάς στο υπουργείο Υγείας τη δυνατότητα να έχει πολύ συγκεκριμένα και αξιόπιστα αποτελέσματα για την ποιότητα των υπηρεσιών σε κάθε μονάδα Υγείας. Παράλληλα, τα δεδομένα θα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν και ανά Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), προσφέροντας μια ευρύτερη εικόνα της ποιότητας των υπηρεσιών σε κάθε γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα νοσοκομεία που έχουν καλές επιδόσεις θα ανταμείβονται και όσα δεν τα πηγαίνουν καλά θα καταβάλλεται προσπάθεια να βελτιωθούν και - σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανταπόκριση - να προκύπτει τιμωρία.
"Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες από το συγκεκριμένο εργαλείο", σχολίασε ο υπουργός Υγείας, ενώ ο Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε ότι το υπουργείο του παρέχει τις ψηφιακές υπηρεσίες για στήριξη του εγχειρήματος. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως δεν πρόκειται για δημοσκόπηση, αλλά για ένα εργαλείο διοίκησης, ενώ η Λίλιαν – Βενετία Βιλδιρίδη χαρακτήρισε τη διαδικασία "σπουδαία", λέγοντας πως η φωνή του πολίτη θα γίνει σύμμαχος του υπουργείου Υγείας, με το οποίο θα μοιράζεται την εμπειρία του στο ΕΣΥ. Στη διαδικασία διαμόρφωσης του εργαλείου συμμετείχε και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝΑΣΕΛ), ενώ η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας σημείωσε ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ήδη έντυπα καταχώρησης, τα οποία, ωστόσο, δεν μπορούν να υποστούν δευτερογενή επεξεργασία.