Ψαλτοπούλου: Τι είναι η θερμική καταπόνηση, ποια τα συμπτώματα και πώς να την αποφύγουμε σε περίοδο καύσωνα
Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν
"Η θερμική καταπόνηση, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πολλές ώρες, σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά τελικά δημιουργεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο" τόνισε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην εκπομπή NEWS ROOM του ΕΡΤNews για τη θερμική καταπόνηση, την αντιμετώπισή της και τα μέτρα προφύλαξης κατά τη διάρκεια του καύσωνα.
Διαβάστε: Πολιτική Προστασία: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας την Τετάρτη - Επιμένουν τα 40άρια
Στην παρέμβασή της, επισήμανε τη σημασία της προστασίας από τις ακραίες θερμοκρασίες και αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Παράλληλα, ανέφερε στρατηγικές για την αποφυγή της θερμικής καταπόνησης, όπως η τακτική ενυδάτωση, η αποφυγή της άμεσης ηλιακής έκθεσης και η παραμονή σε δροσερούς χώρους. Η Καθηγήτρια υπογράμμισε την ανάγκη να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα και να υπάρχει ενημέρωση από τις αρχές κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα.
Αρχικά, τόνισε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν τις ημέρες του Καύσωνα: «Αυτή η τεράστια θερμική καταπόνηση, όπως λέτε για θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών για πολλές ώρες και ημέρες, σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στις ευάλωτες ομάδες, αλλά τελικά δημιουργεί πρόβλημα σε όλο τον κόσμο γιατί μιλάμε για τεράστια θερμική καταπόνηση, την μεγαλύτερη πλειοψηφία των θανάτων, έτσι όπως αποτυπώθηκε σε δεδομένα τον προηγούμενο μήνα για τις ευρωπαϊκές περιοχές και για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που μελετήθηκαν, ήταν ότι οι ηλικιωμένοι, δηλαδή άτομα 70 – 80 ετών, είναι δυστυχώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός που έχασαν τη ζωή τους. Επομένως, προσέχουμε όλους τους γύρω μας και κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας, τις εγκυμονούσες και τα παιδιά. Για το ότι δεν μπορούν να έχουν αυτή τη θερμορύθμιση που έχουμε όλοι μας και επίσης λαμβάνουν και φάρμακα και έχουν νοσήματα που τους εξαντλούν πολύ γρήγορα.
Ψαλτοπούλου για καύσωνα: Το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ένας θερμικός θάλαμος
Προσέχουμε να είμαστε σε δροσερούς χώρους με ανεμιστήρα ή με air condition και να φοράμε ελαφριά ρούχα, να κάνουμε γρήγορα μπάνια και δροσερά ή βεβαίως όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα να φοράμε το καπέλο μας, το αντηλιακό μας και το βράδυ τα αντικουνουπικά, γιατί έχουμε και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να έχουμε πάντοτε νερό δίπλα μας, φρούτα και λαχανικά, δεν θέλουμε λιπαρά, καφεΐνη, αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες γιατί μπορεί να μας δημιουργήσουν σύγχυση. Πρέπει να μιλήσουμε με το γιατρό μας αν παίρνουμε άλλα φάρμακα, παραδείγματος χάρη αντιυπερτασικά, νευροψυχιατρικά, διότι όλα τα άτομα με προβλήματα υγείας επηρεάζονται δυσανάλογα. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ένας θερμικός θάλαμος, πρέπει να προσέχουμε μην τύχει και ξεχάσουμε κάποιον. Προτιμούμε τηλεργασία όπου είναι εφικτή».
Τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης
Ενώ εξήγησε τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης: «Και αυτό που λέμε θερμική εξάντληση, είναι καλό να καταλάβουμε γύρω μας αν κάποιος έχει ζαλάδα, πονοκέφαλο, τάση για λιποθυμία, ταχυπαλμίες, συμπτώματα όπως ναυτία και αίμα από το γαστρεντερικό, μυικές κράμπες μπορεί να σημαίνει ότι έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά τη θερμική εξάντληση, αν ήταν πριν κάτω από τον ήλιο. Ενώ η θερμοπληξία είναι επικίνδυνη για τη ζωή μας, που σημαίνει ότι πλέον έχουμε αυξήσει πολύ τη θερμοκρασία μέσα στο σώμα μας και πρέπει άμεσα να την κατεβάσουμε με δροσερά μπάνια ή με επιθέματα με κρύο νερό να κατεβεί η θερμοκρασία. Σίγουρα είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να πάμε σε ένα κέντρο υγείας, ένα νοσοκομείο δίπλα μας».
Τόνισε ακόμη για τη σημασία απομάκρυνσης της θερμότητας: «Γενικά θέλουμε είτε ανοικτά τα παράθυρα εάν υπάρχει αέρας, είτε κλειστά τα παράθυρα, έστω με ανεμιστήρα, για να αυξηθεί η δυνατότητα απομάκρυνσης της θερμότητας μέσα μας. Γενικά, έστω και ένας βαθμός Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας πέραν του φυσιολογικού μπορεί να οδηγήσει σε άτομα άνω των 65 ετών, σε 4% αύξηση στα εμφράγματα και 2,5% αύξηση στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Επομένως, προσέχουμε όλους γύρω μας, οι οποίοι έχουν προδιάθεση στους παράγοντες για κάτι τέτοιο».