Κρίσιμες οδηγίες προφύλαξης από τη ζέστη παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ και παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, λόγω του καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Η ζέστη αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθιστώντας αναγκαίες τις άμεσες προληπτικές ενέργειες. Ο κ. Χατζηγεωργίου εξήγησε, μιλώντας στο ΕΡΤNews, ότι «το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ιδανικά στους 36,5 με 37,5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία ξεφεύγει από αυτά τα όρια και δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να προσαρμοστεί, αρχίζουν τα προβλήματα».

Διαβάστε: Καιρός: Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο - Στους 43 βαθμούς ο υδράργυρος, ποιες περιοχές θα ''καούν''

Τι να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Οι κρίσιμες οδηγίες προφύλαξης περιλαμβάνουν συγκεκριμένες δραστηριότητες που πρέπει να αποφεύγονται, όταν η ζέστη γίνεται επικίνδυνη. Ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε την αναγκαιότητα αποφυγής της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και της παρατεταμένης έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η εκτέλεση βαριάς σωματικής εργασίας σε εξωτερικούς χώρους αποτελεί σημαντικό κίνδυνο, ενώ παράλληλα πρέπει να περιοριστεί η χρήση πηγών θερμότητας στο σπίτι, όπως φούρνων και κουζινών. Οι δραστηριότητες κατά τις μεσημβρινές ώρες αιχμής θα πρέπει να μετατοπιστούν στις πρωινές ή βραδινές ώρες.

Αποτελεσματικές μέθοδοι προστασίας από τη ζέστη

Η συνεχής ενυδάτωση αποτελεί τη σημαντικότερη από τις κρίσιμες οδηγίες προφύλαξης. Όπως επισήμανε ο ειδικός, δεν πρέπει να περιμένουμε το αίσθημα της δίψας για να καταναλώσουμε υγρά. Η ημερήσια κατανάλωση νερού μπορεί να ξεπεράσει τα 3 λίτρα, ανάλογα με το επίπεδο εφίδρωσης. Η χρήση συστημάτων δροσισμού, όπως ανεμιστήρων ή κλιματιστικών μονάδων, είναι απαραίτητη κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας. Τα χλιαρά ντους συμβάλλουν στη φυσική ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος, ενώ η επιλογή ελαφριάς, ανοιχτόχρωμης ενδυμασίας βοηθά στην αποφυγή της υπερθέρμανσης.

Η χρήση καπέλου κατά την έξοδο από το σπίτι προσφέρει επιπλέον προστασία από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.


Ιδιαίτερη προσοχή στη φαρμακευτική αγωγή

Οι κρίσιμες οδηγίες προφύλαξης περιλαμβάνουν ειδικές συστάσεις για όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού, ιδιαίτερα για ασθενείς που λαμβάνουν αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η σωστή φύλαξη των φαρμάκων σε δροσερό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντική. Η έκθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο εσωτερικό αυτοκινήτων ή σε θερμούς χώρους, μπορεί να προκαλέσει την αδρανοποίησή τους. Ο κ. Χατζηγεωργίου κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι η ζέστη δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο και η αποτελεσματική προστασία από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη δημόσια υγεία.