Το καρπούζι αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να επιφέρει σοβαρές παρενέργειες που πολλοί αγνοούν. Από πεπτικά προβλήματα μέχρι επικίνδυνες διακυμάνσεις του σακχάρου, το αθώο αυτό φρούτο κρύβει παγίδες για όσους το καταναλώνουν χωρίς μέτρο.

Διαβάστε: Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Ιουλίου

Οι κίνδυνοι της μονοδιατροφικής δίαιτας με καρπούζι

Σύμφωνα με την διαιτολόγο Lara Whitson από την Κλινική Κλίβελαντ, η ασφαλής κατανάλωση καρπουζιού περιορίζεται σε δύο μερίδες ημερησίως. Η ειδικός τονίζει ότι οι δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά σε ένα τρόφιμο στερούν τον οργανισμό από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η αποτοξίνωση με καρπούζι, που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στα social media, χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη μόδα. Ο γιατρός Μαρκ Χάιμαν προειδοποιεί ότι αυτές οι περιοριστικές διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιστρέψουν ως μπούμερανγκ στην υγεία.

Παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού

Το καρπούζι περιέχει κυρίως νερό και φυσικά σάκχαρα, γεγονός που το καθιστά φτωχό σε πρωτεΐνες, υγιή λιπαρά και φυτικές ίνες. Οι κύριες παρενέργειες της υπερκατανάλωσης περιλαμβάνουν:

• Πεπτικά προβλήματα λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP
• Ημικρανίες από συγκεκριμένα αμινοξέα
• Αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα
• Ηλεκτρολυτική ανισορροπία
• Απότομες διακυμάνσεις γλυκόζης αίματος


Το πρόβλημα της ζάχαρης και του διαβήτη

Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε φυσικά σάκχαρα αποτελεί τη μεγαλύτερη παρενέργεια για άτομα με διαβήτη. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης, επηρεάζοντας αρνητικά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την ποιότητα του ύπνου.

Για τον περιορισμό αυτής της παρενέργειας, οι ειδικοί συνιστούν τη συνδυαστική κατανάλωση καρπουζιού με πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά.

Η επικίνδυνη τάση του TikTok

Η δίαιτα καρπουζιού που έχει γίνει viral στο TikTok προωθεί την αποκλειστική κατανάλωση του φρούτου για 3 έως 7 συνεχείς ημέρες. Παρότι πολλοί χρήστες αναφέρουν γρήγορη απώλεια βάρους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για απώλεια νερού και μυϊκής μάζας, όχι λίπους.

Η διαιτολόγος Ιλάνα Μούλσταϊν αναγνωρίζει ότι το καρπούζι μπορεί να συμβάλει στην αποτοξίνωση λόγω των ενυδατικών του ιδιοτήτων. Βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου, βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει το πρήξιμο. Ωστόσο, η ειδικός τονίζει την ανάγκη προσθήκης αλατιού για την αποφυγή χαμηλών επιπέδων νατρίου, ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση ή ζάλη.