Ποια κονσερβοποιημένα ψάρια είναι επικίνδυνα και πώς να επιλέξετε τα πιο ασφαλή
Οι ειδικοί προειδοποιούν
Τα ψάρια σε κονσέρβα μπορεί να είναι υγιεινά, αν τα επιλέξετε σωστά. Μάθετε ποια είδη θεωρούνται επικίνδυνα το 2025 και πώς να αναγνωρίσετε ποιοτικές και ασφαλείς κονσέρβες ψαριών

Τα κονσερβοποιημένα ψάρια μπορούν να αποτελέσουν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή, εφόσον γίνεται σωστή επιλογή προϊόντος. Δώστε προσοχή στα συστατικά και στην κατάσταση της συσκευασίας, ώστε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ψάρι χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία σας.
Διαβάστε: Μελιτζάνες με τόνο και πιπεριές
Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι πρακτικά, θρεπτικά και οικονομικά, αποτελώντας ιδανική λύση για ένα γρήγορο σνακ ή ένα πλήρες γεύμα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προϊόντα της αγοράς εξίσου ασφαλή. Το 2025, ειδικοί ασφάλειας τροφίμων πραγματοποίησαν ανάλυση και εντόπισαν τρεις κατηγορίες κονσερβοποιημένων ψαριών που συχνά αποδεικνύονται χαμηλής ποιότητας ή ακόμη και επικίνδυνες για κατανάλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Radio Trek”.
Ένα δημοφιλές προϊόν που συχνά θεωρείται διαιτητικό και υγιεινό. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις.
Διαβάστε: Μελιτζάνες με τόνο και πιπεριές
Τα ψάρια σε κονσέρβα είναι πρακτικά, θρεπτικά και οικονομικά, αποτελώντας ιδανική λύση για ένα γρήγορο σνακ ή ένα πλήρες γεύμα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα προϊόντα της αγοράς εξίσου ασφαλή. Το 2025, ειδικοί ασφάλειας τροφίμων πραγματοποίησαν ανάλυση και εντόπισαν τρεις κατηγορίες κονσερβοποιημένων ψαριών που συχνά αποδεικνύονται χαμηλής ποιότητας ή ακόμη και επικίνδυνες για κατανάλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Radio Trek”.
Tεμαχισμένη τομάτα
- Το προϊόν αυτό αποτελεί συχνά αντικείμενο νοθείας.
- Αντί για ολόκληρο ψάρι σε μια κονσέρβα, μπορεί να βρείτε έναν “χυλό” από υπολείμματα, κεφάλια και εντόσθια.
- Οι ασυνείδητοι παραγωγοί χρησιμοποιούν πολύ αλεύρι και ζάχαρη για πύκνωση και συγκάλυψη, γεγονός που μειώνει την αξία του προϊόντος.
- Συνήθως το ψάρι στο βάζο είναι πολύ λιγότερο από ό,τι η γέμιση.
- Υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης λόγω αλλοιωμένων πρώτων υλών ή παραβίασης των συνθηκών αποθήκευσης.
Τόνος σε κονσέρβα
Ένα δημοφιλές προϊόν που συχνά θεωρείται διαιτητικό και υγιεινό. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές επιφυλάξεις.- Ο τόνος συσσωρεύει υδράργυρο, ιδίως τα μεγάλα ψάρια.
- Το προϊόν αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται από έγκυες γυναίκες και παιδιά.
- Οι ειδικοί συμβουλεύουν να επιλέγετε τον τόνο στο ζουμί του και όχι σε λάδι και να προτιμάτε την ανοιχτή σήμανση – συνήθως περιέχει λιγότερο υδράργυρο.
- Ψάρια σε λάδι
- Αυτή η επιλογή έχει τα περισσότερα παράπονα σχετικά με την ποιότητα.
- Συχνά χρησιμοποιείται λάδι χαμηλής ποιότητας, το οποίο αλλοιώνει τη γεύση και μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.
- Εάν το βάζο αποθηκευτεί με ακατάλληλο τρόπο ή υποστεί ζημιά, μπορεί να σχηματιστούν τοξίνες.
- Οι αναερόβιες συνθήκες σε βάζα με λάδι αυξάνουν τον κίνδυνο αλλαντίασης, μιας από τις πιο επικίνδυνες λοιμώξεις τροφίμων.
Πώς να επιλέξετε ασφαλή ψάρια σε κονσέρβα
- Διαβάστε την ετικέτα. Η σύνθεση θα πρέπει να αναφέρει το μέγιστο ποσοστό ψαριών και το ελάχιστο ποσοστό πρόσθετων συστατικών.
- Επιθεωρήστε το κουτί. Θα πρέπει να είναι άθικτο, χωρίς βαθουλώματα, σκουριά ή φούσκωμα.
- Επιλέξτε την κονσερβοποίηση με το δικό της χυμό. Είναι η πιο φυσική και ασφαλής επιλογή.
- Ελέγξτε μετά το άνοιγμα. Τα ψάρια πρέπει να παραμένουν άθικτα, χωρίς πικάντικη ή σάπια οσμή.
- Αγοράστε από αξιόπιστα καταστήματα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος να συναντήσετε πλαστά ή ληγμένα προϊόντα.