Η carnivore διατροφή έχει κυριολεκτικά κατακλύσει τα social media τους τελευταίους μήνες, με χιλιάδες ακολούθους να μοιράζονται φωτογραφίες πιάτων γεμάτων κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά. Αυτό το ακραίο διατροφικό πλάνο αποκλείει εντελώς τα φυτικά τρόφιμα, υποσχόμενο ταχεία απώλεια βάρους, καθαρό δέρμα και ακόμη και ανακούφιση από αυτοάνοσα νοσήματα. Αλλά τι συμβαίνει πραγματικά στο σώμα όταν τρως μόνο κρέας; Ας δούμε τις άμεσες αλλαγές που θα παρατηρήσεις και τι λένε οι ειδικοί.

Διαβάστε: Αυτό είναι το "φυσικό Ozempic" που λιώνει το λίπος: Τι προτείνουν οι ειδικοί να τρως κάθε πρωί

Τα οφέλη της carnivore διατροφής

Οι υποστηρικτές της carnivore διατροφής αναφέρουν συχνά δραματικές βελτιώσεις στην υγεία τους από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες. Η πιο εμφανής άμεση αλλαγή είναι η ταχεία απώλεια βάρους. Όταν εξαλείφονται οι υδατάνθρακες από τη διατροφή, το σώμα αρχίζει να καίει τα αποθέματα γλυκογόνου που βρίσκονται στους μυς και το συκώτι, απελευθερώνοντας νερό και οδηγώντας σε γρήγορη μείωση κιλών.

Στη συνέχεια, ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση κέτωσης, όπου το λίπος γίνεται η κύρια πηγή ενέργειας. Αυτή η μεταβολική αλλαγή καταστέλλει τις ορμόνες της πείνας και ενισχύει τα σήματα κορεσμού, εξηγώντας γιατί πολλοί αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και πιο ελαφριοί.

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης βελτίωση στην πέψη - λιγότερο φούσκωμα, λιγότερα αέρια και μειωμένη δυσφορία στο στομάχι. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απουσία ορισμένων ζυμώσιμων φυτικών ινών που μπορεί να προκαλούν προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι κίνδυνοι της carnivore διατροφής

Παρά τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους. Η απουσία φυτικών τροφίμων στερεί από το σώμα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που μάχονται τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη μακροχρόνια υγεία.

Η διατροφολόγος Emily Prpa μιλώντας στο nationalgeographic, τονίζει στο ότι οι φυτικές ίνες είναι από τα πιο προστατευτικά συστατικά της ανθρώπινης διατροφής, συνδεδεμένες με χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και ακόμη βελτιωμένη μακροζωία και γνωστική υγεία. Μελέτη του 2023 έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη ινών μειώνει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου έως και 22%.

Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης επιβαρύνει το ήπαρ και τα νεφρά. Το ήπαρ πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να μετατρέψει το περίσσευμα αζώτου από την πρωτεΐνη σε ουρία, την οποία στη συνέχεια φιλτράρουν τα νεφρά - μια διαδικασία που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης και μακροχρόνιο stress στα όργανα.

Η καρδιά αντιμετωπίζει επίσης σημαντικούς κινδύνους. Οι διατροφές που επικεντρώνονται στο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης, που συνδέονται με αυξημένη LDL χοληστερόλη. Μελέτη του 2021 με πάνω από 180.000 συμμετέχοντες βρήκε ότι η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετιζόταν με 20% αύξηση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι λένε οι ειδικοί για την κρεατοφαγία

Οι ειδικοί είναι σαφείς: η κρεατοφαγία μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, ιδιαίτερα για όσους κατανάλωναν προηγουμένως μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά η μακροπρόθεσμη πορεία υγείας παραμένει αβέβαιη.

Η γαστρεντερολόγος Wendi LeBrett εξηγεί- μιλώντας στο nationalgeographic- ότι τα άτομα που αισθάνονται καλύτερα με αυτή τη διατροφή μπορούν συχνά να επιτύχουν παρόμοια ανακούφιση ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε FODMAP, χωρίς να καταφύγουν στην ακραία εξάλειψη όλων των φυτικών τροφίμων.

Η Prpa προειδοποιεί επίσης ότι η αφαίρεση φυτικών ινών για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να μειώσει την ανοχή του σώματος σε αυτές. «Την επόμενη φορά που θα φάνε φυτικά τρόφιμα, το έντερο μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά επειδή έχει χάσει τα ευεργετικά βακτήρια που βοηθούν στην πέψη αυτών των τροφίμων».

Ο κοινωνιολόγος Richard Twine υποστηρίζει ότι η αυξημένη δημοτικότητα της carnivore διατροφής στα social media αποτελεί μια αντίδραση στις ευρείες προτροπές για διατροφική αλλαγή. «Για πολλούς, το να γεμίζουν τα πιάτα τους με κρέας έχει γίνει όχι απλώς μια δίαιτα, αλλά μια δήλωση - μια απόρριψη της βιωσιμότητας και των συμβουλών δημόσιας υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά στο nationalgeographic.

Η Prpa συνοψίζει την ανησυχία των ειδικών: «Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο για τη carnivore διατροφή δεν είναι απαραίτητα αυτό που περιλαμβάνει, αλλά αυτό που αφήνει έξω». Χωρίς κλινικές μελέτες μακράς διαρκείας, οι περισσότεροι ισχυρισμοί για την υγεία παραμένουν κερδοσκοπικοί, και οι ειδικοί συνιστούν προσοχή πριν από την υιοθέτηση τέτοιων ακραίων διατροφικών πλάνων.