Μια πολύ ενδιαφέρουσα και λίαν σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βέλγιο, με αφορμή τη χθεσινή 10η Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, υπό της αιγίδα της πρέσβειρας, Σοφίας Γραμματά, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών - Communaute Hellenique Bruxelles, το Connect Brussels και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία (ΑΜΚΕ) “Ίασις”.


Η εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στο Βέλγιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Ο καθηγητής Νευρολογίας του ULB, Νικόλας Μαυρουδάκης, ο ψυχολόγος, Στέφανος Αλεβίζος, καθώς και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ελεονώρα Μελέτη, εστίασαν στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με απώλεια μνήμης, καθώς και οι οικείοι τους, αλλά και στο διαρκώς αυξανόμενο και διευρυνόμενο φαινόμενο της παραβατικότητας των νέων, στα αίτια που το προκαλούν, αλλά και στους ενδεδειγμένους τρόπους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση και ο αποστιγματισμός της ψυχικής νόσου, η ευαισθητοποίηση του κοινού και της πολιτικής, ώστε να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στη φροντίδα και τις υπηρεσίες Υγείας, αλλά και για να καταστεί η Ψυχική Υγεία μία παγκόσμια προτεραιότητα, δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

Την όμορφη εκδήλωση “άνοιξε” η πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, Σοφία Γραμματά, η οποία επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό γεγονός να φιλοξενεί η πρεσβεία μια επιστημονική συζήτηση που αφορά τις δύο ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, που είναι οι ηλικιωμένοι και οι νέοι, ενώ η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της, αλλά και την υπερηφάνεια της για τα επιτεύγματα των Ελλήνων του Βελγίου, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον καθηγητή Νικόλα Μαυρουδάκη και την ελληνική επιστημονική κοινότητα, γενικότερα, η οποία σε κάθε ευκαιρία δίνει το καλό παράδειγμα διεθνώς.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών, Φίλιππος Κοτσαρίδης, στο χαιρετισμό του τόνισε τη σημαντική διασύνδεση μεταξύ ψυχικής και σωματική υγείας, ως ουσιαστικό συστατικό για τη συνολική ευεξία κάθε ανθρώπου. «Η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους», όπως είπε. Τέλος, ο Φίλιππος Κοτσαρίδης τόνισε την αναγκαιότητα μιας παγκόσμιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα μπορούν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη, πολιτεία, ασθενείς, οργανισμοί κ.λπ. να επικοινωνούν, ανταλλάσσοντας ιδέες και γνώση.
Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας επιστημονική συζήτηση στην ελληνική πρεσβεία στο Βέγλιο


“Ζήτημα ζωής η ψυχική υγεία”

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος της “Ίασις”, Νίκος Μπαλτάς, τόνισε ότι η ψυχική υγεία δεν είναι ένα project, είναι ζήτημα ζωής και στην IASIS δίνουν όλοι καθημερινό αγώνα για την ευημερία των ατόμων που έχουν ανάγκη. “Κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μένει πίσω. Είναι ένας αγώνας, που προσπαθούμε να κατακτήσουμε, και δράσεις σαν την σημερινή βοηθούν για ένα καλύτερο αύριο για όλους. Η σχετική συζήτηση, χωρίς ταμπού, είναι η αρχή για μια καλύτερη κοινωνία”, σημείωσε ο Νίκος Μπαλτάς.

Επίσης, ο καθηγητής Νικόλας Μαυρουδάκης, στην ομιλία του με θέμα: Dementias: pathological mechanisms, impact on mental health, treatments”, παρουσίασε τα παθολογικά και γνωστικά χαρακτηριστικά της άνοιας, επισημαίνοντας ότι η επιδείνωση της μνήμης και των λειτουργιών της σκέψης οδηγεί συνήθως σε σημαντική απώλεια αυτονομίας, μέσα σε 3 έως 9 χρόνια από τη διάγνωση. Αναφερόμενος στην υψηλή συχνότητα της εμφάνισης της νόσου Alzheimer, η οποία καταγράφεται στο 50–55% των περιπτώσεων άνοιας, τόνισε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, αυτή συνυπάρχει με αγγειακές εγκεφαλικές παθήσεις, σε ποσοστό ακόμη και έως και 17%.

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, της διεπιστημονικής προσέγγισης στη θεραπεία και της ανάγκης για ενίσχυση της έρευνας και των δομών υποστήριξης των ασθενών και των οικογενειών τους, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις θεραπείες οι οποίες, όπως σημείωσε, στόχο έχουν τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την επιβράδυνση της νόσου. Ο καθηγητής μίλησε επίσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα, τις νέες θεραπείες, οι οποίες όπως φαίνεται μειώνουν τις αμυλοειδείς πλάκες στον εγκέφαλο και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, αν και η χρήση τους είναι περιορισμένη και απαιτεί αυστηρή παρακολούθηση. Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε ότι η άνοια δεν αφορά μόνο τον πάσχοντα, αλλά αποτελεί “πρόκληση δημόσιας υγείας και συλλογικής ευθύνης, ιδίως σε μια Ευρώπη που γηράσκει ραγδαία”.

Στην δική του ομιλία, με θέμα “SCREENS, Streets an Second Chances: Youth Delinquency and Digital Life, ο ψυχολόγος Στέφανος Αλεβίζος, αναφέρθηκε σε έρευνα που διεξήχθη επισημαίνοντας ότι η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι οι οθόνες και οι δρόμοι αποτελούν τα δύο βασικά περιβάλλοντα όπου οι νέοι ζουν, επικοινωνούν και διαμορφώνουν την ταυτότητά τους.

Το 97% των ατόμων, ηλικίας 16 –29 ετών, στην Ευρώπη, χρησιμοποιεί το διαδίκτυο καθημερινά, ενώ το 88% συμμετέχει ενεργά στα κοινωνικά δίκτυα, όμως η ψηφιακή ζωή δεν είναι πάντα ασφαλής, καθώς συνδέεται με κινδύνους, όπως ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός, η παραπληροφόρηση, οι ψευδείς σχέσεις και η απομόνωση. Την ίδια στιγμή, στους φυσικούς χώρους, οι αλλαγές στις ρουτίνες και στις κοινότητες διαμορφώνουν νέες μορφές παραβατικότητας των νέων, συχνά αποτέλεσμα ανάγκης για ορατότητα, αποδοχή και έλεγχο.


Ελεονώρα Μελέτη: Απαιτείται ισχυρή προστασία των παιδιών κατά τη χρήση του διαδικτύου

Εξάλλου, μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, καθώς η ίδια νοσεί με λοίμωξη COVID – 19, απηύθυνε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ελεονώρα Μελέτη, μέλος της διακομματικής ομάδας για την Ψυχική Υγεία, στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η προστασία των παιδιών και των νέων από την αλόγιστη χρήση των κινητών είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε., εξήγησε η Ελεονώρα Μελέτη, επικαλούμενη την πρόσφατη τροπολογία, 128, για τη χρήση κινητών από ανήλικους, η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελεονώρα Μελέτη, ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ανέδειξε με τις τροπολογίες της την ανάγκη να θεσπιστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ένα “ηλικιακό όριο ψηφιακής ωριμότητας”, ώστε όλα τα παιδιά στην Ε.Ε. να έχουν κοινή και ισχυρή προστασία κατά τη χρήση του διαδικτύου, στα πρότυπα της Ελλάδας και των πολιτικών της κυβέρνησης, οι οποίες, όπως υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση η ίδια, χαιρετίζονται ένθερμα από την Ε.Ε. και αποτελούν πραγματικό παράδειγμα και έμπνευση για την χάραξη αντίστοιχων ευρωπαϊκών πολιτικών. “Δεν μπορεί κάθε χώρα να ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες. Τα παιδιά χρειάζονται μια ενιαία ασπίδα προστασίας σε όλη την Ευρώπη”, τόνισε, μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.