Παρακεταμόλη και εγκυμοσύνη: Έρευνα δείχνει ότι δεν συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού στα παιδιά
Ο Τραμπ είχε ζητήσει από έγκυες να μην κάνουν χρήση παρακεταμόλης
Με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει συσχετισμός της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την εμφάνιση διαταραχών αυτιστικού φάσματος στα παιδιά
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μεγάλη έρευνα στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση BMJ, φαίνεται πως «τα τρέχοντα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαληθεύουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης των εμβρύων στην παρακεταμόλη και εμφάνισης αυτισμού ή διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) στην παιδική ηλικία».
Τραμπ: Είχε ζητήσει από τις έγκυες να μην χρησιμοποιούν παρακεταμόλη
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε υπονοήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της παρακεταμόλης και του αυτισμού, έχοντας μάλιστα ζητήσει από τις έγκυες να μην κάνουν χρήση της.
Απορρίπτει η επιστημονική κοινότητα τους ισχυρισμούς Τραμπ
Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς και υπενθυμίζει πως η ιατρική συναίνεση δεν υποστηρίζει αυτή τη σύνδεση, τονίζοντας πως η παρακεταμόλη είναι, μάλιστα, το παυσίπονο που θα πρέπει να προτιμάται από τις έγκυες αντί για την ασπιρίνη ή την ιβουπροφαίνη, καθώς αυτές έχει αποδειχθεί πως ενέχουν κινδύνους για το έμβρυο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, επέμεινε, αμέσως μετά τις δηλώσεις Τραμπ, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η χρήση παρακεταμόλης συνδέεται με τον αυτισμό.
Επισημαίνεται πως η μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση BMJ ενισχύει αυτή τη συναίνεση, καθώς αν και δεν βασίζεται σε νέα έρευνα, εντούτοις παρέχει την πιο ολοκληρωμένη και ακριβή επισκόπηση μέχρι σήμερα της τρέχουσας κατάστασης των επιστημονικών δεδομένων. Πρόκειται για μια «ανασκόπηση τύπου ομπρέλα», που συγκεντρώνει και συνθέτει τα αποτελέσματα άλλων μελετών.
Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί, πως κάποιες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ παρακεταμόλης και αυτισμού ή ΔΕΠΥ. Ωστόσο η ποιότητά τους είναι «χαμηλή» ή «εξαιρετικά χαμηλή», σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης της BMJ, και τις περισσότερες φορές δεν έλαβαν αρκετές προφυλάξεις για να αποκλείσουν τον ρόλο άλλων παραγόντων, όπως γενετική προδιάθεση ή προβλήματα υγείας της μητέρας.
Αυτές οι επικρίσεις επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε μια μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε το 2025 στο περιοδικό Environmental Health και την οποία επικαλείται τακτικά η κυβέρνηση Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι η χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη ενδέχεται να συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού, χωρίς ωστόσο να αποδείξει τον συσχετισμό αυτό.
Τέλος, υπογραμμίζεται πως πέρα από την παρακεταμόλη, ο Τραμπ και ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ διατυπώνουν τακτικά και άλλους αβάσιμους ισχυρισμούς για τον αυτισμό, είτε λέγοντας ότι υπάρχει «επιδημία» στις ΗΠΑ είτε επισημαίνοντας ότι συνδέεται με κάποια παιδικά εμβόλια.
En