Γιατί το σούσι είναι "ρώσικη ρουλέτα" για την υγεία μας: Οι κίνδυνοι από το παράσιτο anisakis - Το άλλο άγνωστο περιστατικό
Τι αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ
Ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ εξηγούν στο parapolitika.gr για το πολύ διαδεδομένο το παράσιτο ανισάκις
Κάτι σαν «ρώσικη ρουλέτα» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας παίζουμε κάθε φορά που καταναλώνουμε το γνωστό μας και πολύ δημοφιλές και στη χώρα μας σούσι. Όχι τόσο επειδή τα ωμά θαλασσινά με τα οποία παρασκευάζεται, εν πολλοίς, το σούσι μπορεί να έχουν προσβληθεί από το προσφάτως γνωστό και στη χώρα μας παράσιτο anisakis, καθώς αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη κατάσταση… Το ερώτημα το οποίο τίθεται κάθε φορά κατά την οποία καταναλώνουμε σούσι είναι ποια, ακριβώς, θα είναι η αντίδραση του οργανισμού μας στην κατάποση του παρασίτου anisakis…
Οι κίνδυνοι του σούσι: Τι πρέπει να ξέρετε για το παράσιτο anisakis και το σπάνιο περιστατικό που αποκαλύπτεται
Μάλιστα, το πρόσφατο κρούσμα δηλητηρίασης από anisakis, μετά από κατανάλωση σούσι, το οποίο αφορούσε έναν 22χρονο νέο άνθρωπο στη Θεσσαλονίκη, δεν είναι το μοναδικό καταγεγραμμένο κρούσμα anisakis σε νοσοκομείο του ΕΣΥ της χώρας μας. Τουλάχιστον ένα ακόμη περιστατικό ανισάκις είχε καταγραφεί το 2024 στην Ελλάδα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr από τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Έτσι, άλλο ένα σοβαρό περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης από το παράσιτο anisakis εντοπίστηκε πολύ πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, όταν ένας 22χρονος νέος ένιωσε έντονη αδιαθεσία, αμέσως μετά από την κατανάλωση σούσι, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας «Παπαγεωργίου». Στο νοσοκομείο οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και η αρχική εκτίμησή τους ήταν ότι πρόκειται για πιθανή νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο νεαρός να οδηγηθεί εσπευσμένως στο χειρουργείο για περαιτέρω διερεύνηση.
Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όμως, οι χειρουργοί διαπίστωσαν, με μεγάλη έκπληξη, ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο ανισάκις, το οποίο εντοπίζεται σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια. Η χειρουργική επέμβαση έλαβε πανηγυρικό τέλος και ο 22χρονος υπεβλήθη σε φαρμακευτική αγωγή με ισχυρά αντιβιοτικά.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μόλυνση, γνωστή ως ανισακίαση ή ανισακίδωση, μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και έμετο, οδηγώντας συχνά ακόμη και σε σοβαρή κλινική εικόνα. Ουδείς ο οποίος καταναλώνει σούσι γνωρίζει εκ των προτέρων εάν θα είναι ο… νικητής σε αυτό το είδος της «ρώσικης ρουλέτας» με την κατάσταση της υγείας του οργανισμού του.
Η κατάποση ανισάκις δεν είναι σπάνια, η ανισακίαση είναι πολύ σπάνια
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ με τους οποίους συνομίλησε το parapolitika.gr μας εξηγούν ότι «η κατάποση προνυμφών του παράσιτου Anisakis συμβαίνει αρκετά συχνά, αλλά σπάνια προκαλεί εμφανή νόσο. Οι προνύμφες του Anisakis βρίσκονται πολύ συχνά σε πολλά είδη θαλασσινών ψαριών που πωλούνται παγκοσμίως και σε ορισμένες περιοχές πάνω από το 40% των ψαριών μπορεί να είναι μολυσμένα»…
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν οι ίδιοι ειδικοί επιστήμονες του ΕΟΔΥ, «οι περισσότερες εκθέσεις δεν οδηγούν σε συμπτώματα. Οι περισσότερες προνύμφες σκοτώνονται από το οξύ του στομάχου ή περνούν από το πεπτικό σύστημα χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που τις καταπίνουν εμφανίζει τελικά γαστρεντερική λοίμωξη ή αλλεργικές αντιδράσεις».
Τα περιστατικά κλινικής ανισακίασης –δηλαδή έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις– αναφέρονται κυρίως σε χώρες με υψηλή κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων θαλασσινών, όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία. «Ακόμη και εκεί, όμως, τα περιστατικά που τελικά διαγιγνώσκονται είναι πολύ λιγότερα από τις πραγματικές εκθέσεις», επισημαίνουν οι Έλληνες ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε το parapolitika.gr. Και οι ίδιοι συμπληρώνουν: «Οι σοβαρές επιπλοκές, όπως διάτρηση του εντέρου ή σχηματισμός κοκκιωμάτων, είναι πολύ σπάνιες. Η υποδιάγνωση της ανισακίασης οφείλεται επίσης στο ότι τα συμπτώματα συχνά μοιάζουν με άλλες καταστάσεις και πολλοί γιατροί δεν την υποψιάζονται εύκολα. Παρ’ όλα αυτά, η γενική εικόνα στη βιβλιογραφία είναι ότι η νόσος παραμένει σχετικά σπάνια σε σχέση με την αυξημένη συχνότητα με την οποία οι άνθρωποι καταπίνουν τις εν λόγω προνύμφες»...
Δεν είναι μόνον το anisakis…
Τέλος, υπάρχουν και άλλες αιτίες για τις οποίες η κατανάλωση σούσι μπορεί να προκαλέσει μία ανεπιθύμητη όσο και επικίνδυνη αντίδραση του οργανισμού, και μάλιστα πολύ πιο συχνά σε σχέση με την πολύ σπάνια αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στο παράσιτο anisakis .
Για παράδειγμα, η λιστερίωση είναι επίσης πολύ πιθανόν να προκληθεί από σούσι. Αυτή η μόλυνση προκαλείται από τα βακτήρια λιστέρια, που βρίσκονται στα ωμά θαλασσινά, στα καπνιστά ψάρια και σε άλλους τύπους ωμών τροφών, όπως τα λαχανικά και τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μόλυνση προκαλεί ήπιες ασθένειες, με πυρετό και συμπτώματα διάρροιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και μηνιγγίτιδα, εάν μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, σε πιο ευπαθείς ομάδες του γενικού πληθυσμού.
Ακόμη, η σαλμονέλα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τροφικής δηλητηρίασης. Μπορεί να προκληθεί από διάφορα τρόφιμα, αλλά το σούσι και τα καπνιστά θαλασσινά αποτελούν τον υψηλότερο κίνδυνο, επειδή αυτό, το σούσι δηλαδή, περιέχει ωμά ψάρια και φύκια. Τα συμπτώματα της νόσου, που περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι, διάρροια και πυρετό, μπορεί να εμφανιστούν εντός έξι ωρών ή ακόμη και έως και έξι ημερών από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα υποχωρούν εντός επτά ημερών για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες για άλλους...
En