Το γλαύκωµα είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων µια αµφοτερόπλευρη νόσος (επηρεάζει και τα δύο µάτια), αν και συχνά εµφανίζεται µε ασυµµετρία, δηλαδή είναι πιο προχωρηµένο στο ένα µάτι απ’ ό,τι στο άλλο. Είναι σηµαντική η πρώιµη διάγνωση, γιατί µε κατάλληλη θεραπεία σταθεροποιείται η νόσος. Το γλαύκωµα διακρίνεται σε ανοικτής και κλειστής γωνίας, ανάλογα µε το αν η γωνία του πρόσθιου θαλάµου είναι ανοικτή ή κλειστή, αντίστοιχα.

Η γωνία του πρόσθιου θαλάµου είναι η ανατοµική περιοχή στο πρόσθιο µέρος του βολβού, µεταξύ του κερατοειδούς και της ίριδας, από όπου αποχετεύεται το υδατοειδές υγρό, το οποίο είναι το υγρό που γεµίζει τον πρόσθιο θάλαµο του οφθαλµού. Το γλαύκωµα ανοιχτής γωνίας είναι ο συχνότερος τύπος γλαυκώµατος και εµφανίζεται όταν το υδατοειδές υγρό δεν µπορεί να αποχετευτεί σωστά, παρόλο που η γωνιά είναι ανοικτή. Τα περισσότερα άτοµα µε γλαύκωµα ανοιχτής γωνίας δεν έχουν αρχικά συµπτώµατα.

Το προχωρηµένο γλαύκωµα χαρακτηρίζεται από τη «σωληνοειδή όραση», δηλαδή ο ασθενής µπορεί να δει µόνο κεντρικά, σαν από κλειδαρότρυπα

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι ασθενείς αναπτύσσουν σκοτώµατα στην περιφερική, µερικές φορές, δε, και στην κεντρική όραση, που έχουν ως αποτέλεσµα τη δυσκολία στην ανάγνωση, το περπάτηµα και την οδήγηση. Το προχωρηµένο γλαύκωµα χαρακτηρίζεται από τη «σωληνοειδή όραση», δηλαδή ο ασθενής µπορεί να δει µόνο κεντρικά, σαν από κλειδαρότρυπα, ενώ στα τελικά στάδια της νόσου επέρχεται πλήρης τύφλωση. Το χρόνιο γλαύκωµα κλειστής γωνίας χαρακτηρίζεται από την ανατοµική απόφραξη της γωνίας λόγω κατασκευής του µατιού.

Οι ασθενείς µε αυτόν τον τύπο γλαυκώµατος µπορεί να έχουν περιοδικά οπτικά συµπτώµατα, όπως θολή όραση ή φωτοστέφανα γύρω από τα φώτα. Συχνά, όµως, είναι και αυτοί ασυµπτωµατικοί, µέχρι να επιδεινωθεί η κατάσταση και να αναπτύξουν σκοτώµατα παρόµοια µε το γλαύκωµα ανοιχτής γωνίας.

Το οξύ γλαύκωµα κλειστής γωνίας προκαλείται από οξεία απόφραξη της γωνίας, που οδηγεί σε απότοµη αύξηση της ενδοφθάλµιας πίεσης και εκδηλώνεται µε θόλωση της όρασης, ερυθρότητα και πόνο στα µάτια, ναυτία και έµετο. Αυτός ο τύπος γλαυκώµατος απαιτεί επείγουσα θεραπεία για τη µείωση της ενδοφθάλµιας πίεσης και την αποφυγή της τύφλωσης.

Ο Γιάννης Χαλκιαδάκης είναι χειρουργός οφθαλμίατρος, διευθυντής του ΕΣΥ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γλαυκώματος.


Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά