Ύστερα από ένα έτος αναμονής αναμένεται να έρθει στο φως το πόρισμα της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, για να ρίξει φως στα αίτια του θανάτου της ασθενούς που μεταγγίστηκε με λάθος ομάδα αίματος στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, τον Ιούλιο του 2025. Το γεγονός αυτό, εκτός του αντικειμενικού παράγοντα, που είναι το ανθρώπινο λάθος, έφερε στο φως την ανάγκη για αναβάθμιση των υπηρεσιών αιμοδοσίας στην Ελλάδα, όπως και την ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων, για την αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών.

Διαβάστε: Τζάνειο: Πέθανε η 62χρονη μετά από λάθος μετάγγιση αίματος

ΕΣΥ: Ποια μέχρι σήμερα κατάσταση σε νοσοκομειακές υπηρεσίες 

Αλλά ποια ήταν η μέχρι σήμερα κατάσταση και καθημερινή πρακτική στις νοσοκομειακές υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας; Όπως παντού, σχεδόν, στην ελληνική πραγματικότητα η εμπλοκή διαφορετικών φορέων, επιφέρει πολυγλωσσία και δυσκολίες στην καθημερινότητα, έτσι και στην αιμοδοσία του Ε.Σ.Υ. η επίσημη αρμοδιότητα μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε εμπλεκόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το ΕΔΥΤΕ, φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (!!!) , οι οποίοι από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 πιλοτικά επιχείρησαν να εγκαταστήσουν, ανεπιτυχώς, το σύστημα e-delphyn και μάλιστα σε μόνο έξι από τα ενενήντα έξι νοσοκομεία της χώρας. Το 2024 η εν λόγω σύμβαση λύθηκε μονομερώς, καθώς απέτυχε να υλοποιήσει το συμβατικό της αντικείμενο. Τα ζητήματα που παρατηρήθηκαν και κρίθηκαν ζωτικής σημασίας, για την ασφάλεια των ασθενών, ήταν η έλλειψη διασύνδεσης με το ηλεκτρονικό σύστημα ιατρικού φακέλου των νοσοκομείων και της ιχνηλασιμότητας, που λειτουργούσε έως πρότινος, και η εξ ανάγκης χειρόγραφη καταγραφή του συνόλου των αναγκαίων πληροφοριών, πρακτική που εγκυμονούσε σοβαρές επισφάλειες, οι οποίες ενισχύθηκαν περαιτέρω, από την αδυναμία του συστήματος e-delphyn, να ανασύρει τους φακέλους των ασθενών από τους ιατρικούς φακέλους των νοσοκομείων, ώστε να υπάρξει η αναγκαία ταυτοποίηση δεδομένων.

Αναβάθμιση δικλείδων ασφαλείας στο ΕΣΥ

Ως εκ τούτου, η μετάπτωση της αρμοδιότητας της επιλογής των ηλεκτρονικών εργαλείων, που θα αποτελέσουν και τα εχέγγυα ασφάλειας της αιμοδοσίας, μεταφέρθηκε στην ΗΔΥΚΑ, καθώς, πλέον, αποτελεί συνεποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Υγείας και τον μόνο οργανισμό που κατέχει την πλήρη τεχνογνωσία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, που επιχειρείται στην χώρα μας. Για το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της διασφάλισης της Ποιότητας της Υγείας και της Ασφάλειας Ασθενών, η επιτυχής δημιουργία  ενός ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής και ελέγχου της αιμοδοσίας, ενώ σε αυτόν τον στόχο τίθενται και το επιστημονικό προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το οποίο και έχει επιφορτιστεί τα προηγούμενα χρόνια τις αδυναμίες του συστήματος .

Το σημαντικότερο όλων εξακολουθεί να είναι ότι, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών αναβαθμίσεων σε κάθε τομέα της Υγείας και η εξασφάλιση ασφαλούς αιμοδοσίας αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο, σε τέτοιο βαθμό που οι ασθενείς να μπορούν να αισθάνονται απόλυτη σιγουριά για το Ε.Σ.Υ.