Τα συνολικά πρόστιμα αφορούν 2,2 εκατ. ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα, όταν υπολογίζεται πως 13%-14% των οχημάτων στην Ελλάδα κυκλοφορούν ανασφάλιστα. Πρόστιμα από 1.500 έως και 3.000 ευρώ για όσους καπνίζουν στο αυτοκίνητο και μεταφέρουν παιδί. Η νέα εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει πως απαγορεύεται το κάπνισμα και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Συγκεκριμένα «απαγορεύεται στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα αν οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα».

Αν όλα πάνε καλά 4 νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι αναμένεται να αλλάξουν τις μετακινήσεις μας στην Ελλάδα πριν το Πάσχα. Έτσι, ταχύτερες και ασφαλέστερες διελεύσεις υπόσχεται η ολοκλήρωση όλων των τμημάτων της Ολυμπίας Οδού, μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Αθήνας – Πάτρας στα 201,5 χλμ και σε χρόνο στα 1 ώρα και 50 λεπτά, με μέση ταχύτητα 120 χιλιόμετρα την ώρα. Στην παρούσα φάση, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει το αίτημα που κατέθεσε η κοινοπραξία Ολυμπία Οδός, που κατασκευάζει το τμήμα Κόρινθος – Πάτρα, για παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου επικαλούμενη τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές Ιανουαρίου.

Εν ολίγοις:

  • Αθήνα – Πάτρα σε 1 ώρα και 50 λεπτά τα 201,5 χλμ
  • Αντίρριο – Ιωάννινα. Από τη Γέφυρα έως τα Ιωάννινα σε 1 ώρα και 40 λεπτά
  • Παράδοση τμημάτων στα Τέμπη και παράδοση 25 χλμ. του τμήματος Ευαγγελισμός – Σκοτίνα
  • Κεντρική Οδός – E65. Μειωμένη κατά 30 λεπτά η απόσταση Ξυνιάδα – Τρίκαλα