Η φόρτιση μόλις έξι ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον ίδιο δρόμο θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα και διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης σε μια ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με βρετανική ανεξάρτητη έρευνα που εκπονήθηκε από την Green Alliance, η οποία θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναβάθμιση του δικτύου για την περαιτέρω υιοθέτηση των ηλεκτροκίνητων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα 86.169 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά και ηλεκτρικά καταγεγραμμένα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της γηραιάς αλβιόνας απαιτούν για την φόρτισή τους μόλις το 1% της ετήσιας παραγωγής ενέργειας.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την έρευνα, όταν το 2040 ο αριθμός αντίστοιχης τεχνολογίας οχημάτων φτάσει τα 4,6 εκατομμύρια, όπως εκτιμάται, οι ενεργειακές τους απαιτήσεις από το δίκτυο ηλεκτροδότησης θα αυξηθούν στο 7%.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Green Alliance η πλήρης φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου απαιτεί τόσο ηλεκτρικό ρεύμα όσο δαπανά ένα νοικοκυριό σε διάστημα τριών ημερών, ενώ με την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνολογίας των μπαταριών οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Σε ώρες αιχμής και εφόσον τα αυτοκίνητα φορτίζουν σε κοντινή απόσταση, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην παροχή ηλεκτροδότησης, όπως παρατηρεί ο ανεξάρτητος οργανισμός Green Alliance, καλώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «σοβαρές» επενδύσεις που θα αποτρέψουν τέτοιου είδους φαινόμενα, δημιουργώντας ακόμα και ένα παράλληλο δίκτυοι υποδομής με γεννήτριες και έξυπνους φορτιστές που δεν θα επιτρέπουν «κατάχρηση».