Στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στις μέλισσες, καθώς το νέκταρ των λουλουδιών μπορεί να ζυμωθεί λόγω της ζέστης και να παράγει μικρή ποσότητα αλκοόλ. Όταν οι μέλισσες το καταναλώσουν, αποπροσανατολίζονται προσωρινά, πετούν ασταθώς και δυσκολεύονται να κινηθούν με κανονικό προσανατολισμό.

Διαβάστε: Γιατί οι επιστήμονες δημιουργούν ρομπότ μέλισσα που θα μπορεί να πετά στον πλανήτη Άρη

Η κοινωνία της κυψέλης διαθέτει μηχανισμούς προστασίας, αφού οι μέλισσες-φύλακες εμποδίζουν τα μέλη που παρουσιάζουν αστάθεια ή αδυναμία να μπουν στην αποικία, περιορίζοντας τον κίνδυνο αποδιοργάνωσης και σύγχυσης. Οι επηρεασμένες μέλισσες παραμένουν έξω μέχρι να επανέλθουν, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της κυψέλης.

Αυτό το φαινόμενο αναδεικνύει την αυστηρή κοινωνική δομή και τα ένστικτα προστασίας των μελισσών. Παρά την απρόσμενη παρέμβαση της φύσης, η κυψέλη συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά, διατηρώντας την οργάνωση και την παραγωγικότητα της αποικίας.


Τί δείχνει η παρατήρηση των μελισσών από τους επιστήμονες

Η παρατήρηση μεθυσμένων μελισσών δείχνει πόσο ευάλωτες μπορούν να γίνουν οι αποικίες σε φυσικές αλλαγές, αλλά ταυτόχρονα πώς η κοινωνική τους δομή τις προστατεύει. Το φαινόμενο είναι σπάνιο αλλά πραγματικό, και παρέχει πολύτιμες πληροφορίες στους επιστήμονες που μελετούν την κοινωνική συμπεριφορά και την οικολογία των μελισσών.

Οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού. Είναι κοινωνικά πλάσματα με ένστικτα και κανόνες που εξασφαλίζουν την επιβίωση της αποικίας ακόμα και σε απρόβλεπτες συνθήκες.