Η διάσημη περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ προκάλεσε παγκόσμια συζήτηση, όταν έβαψε πράσινα τα νερά στα κανάλια της Βενετίας, μαζί με μέλη του Extinction Rebellion. Η εντυπωσιακή διαμαρτυρία έλαβε χώρα τη Δευτέρα (24/11) και στόχευε να ευαισθητοποιήσει για την κλιματική κρίση που απειλεί τον πλανήτη.

Διαβάστε: Καταγγελία της Γκρέτα Τούνμπεργκ για "βασανιστήρια" στη Γάζα: "Με κλωτσούσαν και μου ζωγράφισαν ένα πέ@ς στη βαλίτσα" (Εικόνες)

Η δράση που συγκλόνισε τη Βενετία

Οι ακτιβιστές επέλεξαν το εμβληματικό Grand Canal για να στείλουν το μήνυμά τους, ρίχνοντας οικολογική χρωστική που μετέτρεψε τα διάσημα νερά σε έντονο πράσινο χρώμα. Παράλληλα, κρέμασαν πανό από τη θρυλική Γέφυρα του Ριάλτο με το σύνθημα «Σταματήστε την Οικοκτονία», δημιουργώντας εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η 22χρονη ακτιβίστρια και οι συνεργάτες της διαβεβαίωσαν ότι χρησιμοποίησαν αποκλειστικά φιλική προς το περιβάλλον βαφή, προκειμένου να μην προκαλέσουν οικολογική ζημιά στο ευαίσθητο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.

Συντονισμένες ενέργειες σε όλη την Ιταλία

Η διαμαρτυρία στη Βενετία αποτέλεσε μέρος ευρύτερης εκστρατείας που διοργάνωσε το Extinction Rebellion σε δέκα ιταλικές πόλεις. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές στόχευσαν να αναδείξουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κατάρρευσης μέσω παρόμοιων δράσεων.

Συγκεκριμένα, πράσινη χρωστική εμφανίστηκε σε:

  • Σιντριβάνια στη Γένοβα και την Πάδοβα
  • Τον ποταμό Πάδο στο Τορίνο
  • Τον ποταμό Ρένο στη Μπολόνια
  • Τον ποταμό Τάρο στον Τάραντα

Τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βενετία για 48 ώρες

Οι τοπικές αρχές της Βενετίας αντέδρασαν άμεσα στην ενέργεια, επιβάλλοντας πρόστιμο 150 ευρώ στη Γκρέτα Τούνμπεργκ και σε άλλα 35 άτομα. Επιπλέον, τους χαρακτήρισαν «ανεπιθύμητους» και τους απαγόρευσαν την είσοδο στην πόλη για 48 ώρες.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Βένετο, Λούκα Ζάια, εξέφρασε έντονη κριτική για την ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη ασέβειας προς την πόλη και την ιστορία μας». Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες για πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παρά τις διαβεβαιώσεις των ακτιβιστών για τη χρήση οικολογικής βαφής.

Το μήνυμα πίσω από τη διαμαρτυρία

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Stop Ecocide» και συνδέθηκε χρονικά με τη σύνοδο COP30 που διεξήχθη στη Βραζιλία. Οι ακτιβιστές επέλεξαν τη Βενετία ως σύμβολο, καθώς η πόλη αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η εντυπωσιακή εικόνα των πράσινων νερών στα κανάλια της Βενετίας κατάφερε να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, επιτυγχάνοντας τον στόχο των διοργανωτών για ευαισθητοποίηση του κοινού.