Όταν η Yeli Heidecker και ο σύζυγός της Benjamin, και οι δύο 32 ετών, αποφάσισαν να μετακομίσουν σε ένα barndominium — ένα κτίσμα που εξωτερικά θυμίζει αχυρώνα αλλά εσωτερικά λειτουργεί ως κανονική κατοικία — ξεκίνησαν την αναζήτηση του κατάλληλου οικοπέδου. Στις αρχές του 2024, το ζευγάρι αγόρασε ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο δυτικοκεντρικό Τέξας έναντι 45.000 δολαρίων και άρχισε την ανέγερση του barndominium. Την ίδια περίοδο, έπεισαν τη μητέρα της Yeli, Liliana Villanueva, να μετακομίσει στον χώρο και να ζήσει προσωρινά σε ένα τροχόσπιτο που βρισκόταν στο οικόπεδο. Η Yeli εξηγεί ότι εκείνη την εποχή η μητέρα της αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Ως μητέρα πλήρους απασχόλησης και δημιουργός περιεχομένου, της ήταν πιο εύκολο να βρίσκεται κοντά ώστε να τη φροντίζει. Παράλληλα, η ιδέα να έχει τα παιδιά της κοντά στη γιαγιά τους τής φαινόταν ιδιαίτερα όμορφη.


Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του barndominium

Λίγο μετά τη μετακόμισή τους στο barndominium, στα τέλη του 2025, το ζευγάρι άρχισε να σκέφτεται μια πιο σταθερή και ασφαλή λύση διαμονής για τη Villanueva. «Ανησυχούσαμε μήπως σκοντάψει, πέσει ή τραυματιστεί», λέει η Yeli στο CNBC Make It. «Τότε μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε ένα μικρό barndominium παρόμοιο με το δικό μας, αλλά αυτή τη φορά να το κατασκευάσουμε μόνοι μας». Αρχικά, οι Heideckers ζήτησαν προσφορές για την κατασκευή ενός μικρού barndominium περίπου 400 τετραγωνικών ποδιών. Τα κόστη κυμαίνονταν από 63.000 έως 93.000 δολάρια, ποσό που ξεπερνούσε τον προϋπολογισμό τους. Έτσι, αποφάσισαν να το κατασκευάσουν μόνοι τους, θέτοντας ως στόχο τα 30.000 δολάρια.

Παράλληλα, πήραν την απόφαση να κάνουν έκπληξη στη Villanueva, χτίζοντας το μικροσκοπικό σπίτι όσο εκείνη βρισκόταν στο Μεξικό για έξι εβδομάδες, επισκεπτόμενη συγγενείς. «Δεν θα πω ψέματα, ήταν χαοτικό», παραδέχεται η Yeli. «Ήταν δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπουμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας».

"Όταν ολοκληρώθηκε, ήταν πολύ συγκινητικό"

Το ζευγάρι ανέθεσε σε επαγγελματίες τον σκελετό, τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και το τσιμεντένιο δάπεδο. Όλες οι υπόλοιπες εργασίες — από την κουζίνα και το βάψιμο έως την τοποθέτηση τοίχων και γυψοσανίδων — πραγματοποιήθηκαν κυρίως από τον Benjamin, με τη βοήθεια της Yeli όταν δεν φρόντιζε τα τέσσερα μικρά παιδιά τους. «Ήταν ξεχωριστό γιατί το φτιάχναμε για την Abuela», λέει η Yeli. «Όταν ολοκληρώθηκε, ήταν πολύ συγκινητικό. Νιώθω ότι όλη αυτή η διαδικασία μας έφερε πιο κοντά». Όταν η Villanueva επέστρεψε στο Τέξας τον Νοέμβριο του 2025, μετακόμισε στο νέο σπίτι, παρότι δεν είχαν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες.

«Ήταν η πιο όμορφη έκπληξη που θα μπορούσα να φανταστώ», δήλωσε στο CNBC Make It. «Το σπίτι είναι μικρό, αλλά έχει όλα όσα χρειάζομαι. Νιώθω ασφαλής, προστατευμένη και κοντά στην οικογένειά μου». Η Yeli προσθέτει πως, ως μετανάστρια, το να βλέπει τη μητέρα της να αποκτά για πρώτη φορά ένα δικό της σπίτι ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό και συμβολικό. Το μικροσκοπικό σπίτι διαθέτει ένα υπνοδωμάτιο, ένα μπάνιο, πλυντήριο και στεγνωτήριο, καθώς και κουζίνα με φούρνο και ψυγείο κανονικού μεγέθους. Ο σχεδιασμός έγινε με βάση τις ανάγκες της Villanueva. Από τον Ιανουάριο, το μόνο που απομένει είναι η τοποθέτηση πλακιδίων στο μπάνιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξέτασε το CNBC Make It, το συνολικό κόστος ανήλθε στα 31.325 δολάρια, συμπεριλαμβανομένων εξόδων για εργαλεία, φωτισμό, πάγκους και υδραυλικά. Επειδή το σπίτι βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο με εκείνο των Heideckers, δεν υπάρχουν ξεχωριστοί λογαριασμοί κοινής ωφέλειας. Το ζευγάρι καλύπτει τα έξοδα για νερό, ρεύμα και φυσικό αέριο, ενώ η Villanueva πληρώνει περίπου 100 δολάρια τον μήνα για καλωδιακή τηλεόραση. Η Yeli αναφέρει ότι το μόνο που μετανιώνουν είναι πως δεν έκαναν το σπίτι λίγο μεγαλύτερο, κυρίως το υπνοδωμάτιο. Παρ’ όλα αυτά, για μητέρα και κόρη, το σημαντικότερο είναι ότι ζουν δίπλα-δίπλα.

"Είναι υπέροχο να βλέπω τα παιδιά μου να έχουν καθημερινά τη γιαγιά τους κοντά"

«Είναι υπέροχο να βλέπω τα παιδιά μου να έχουν καθημερινά τη γιαγιά τους κοντά», λέει η Yeli. Παρότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί επίσημα, τόσο η Yeli όσο και η Villanueva θεωρούν τα σπίτια τους μόνιμες κατοικίες. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη εδώ και δεν σκοπεύω να φύγω», λέει η Villanueva. «Απολαμβάνω τη ζωή μου με την οικογένειά μου». Παρά τις δυσκολίες και το άγχος της κατασκευής μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η Yeli δηλώνει πως θα το ξαναέκανε και το προτείνει και σε άλλους. «Αξίζει απόλυτα, ειδικά αν έχεις ηλικιωμένους γονείς. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις, είναι υπέροχο να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος για φιλοξενούμενους ή συγγενείς», καταλήγει.

108259322-1769736666344-86b5d580-7bd9-4f94-99bd-19be67bc71a9
108259327-1769736666346-tiny_home_living_room
108259323-1769736666345-tiny_home_bedroom
108259325-1769736666346-tiny_home_kitchen