Πριν από είκοσι χρόνια, οι γυναίκες έπιναν κατά μέσον όρο πέντε ποτά την εβδομάδα. Σήμερα, ο μέσος όρος είναι οκτώ, με την μία στις πέντε να υπερβαίνει την συνιστώμενη από τους ενδοκρινολόγους ασφαλή κατανάλωση των 14 ποτών την εβδομάδα.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ είναι επιβλαβής για την υγεία, αλλά σε μικρές ποσότητες το ποτό μπορεί να ωφελεί, πιστεύουν οι ενδοκρινολόγοι.

Μελέτες λ.χ. δείχνουν ότι ένα-δύο ποτά την ημέρα μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και να ελαττώσουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, συμβάλλοντας στην προστασία από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ειδικά στις γυναίκες, όμως, πιστεύεται ότι υπάρχουν ορισμένοι πρόσθετοι κίνδυνοι – όπως ότι το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη βλάπτει το έμβρυο – τους οποίους όμως η επιστήμη δεν επιβεβαιώνει πάντοτε.

Βρετανοί επιστήμονες εξήγησαν προσφάτως στην εφημερίδα «Daily Mail» πως επηρεάζει το αλκοόλ τις γυναίκες και ποιοι είναι οι δυνητικοί κίνδυνοι.

* Οι γυναίκες μεθούν ταχύτερα. Ακόμα κι αν ένας άντρας και μια γυναίκα του ιδίου ύψους και βάρους καταναλώσουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα μεθύσει ταχύτερα.

Αυτό οφείλεται στο ότι το γυναικείο σώμα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό, οπότε το αλκοόλ διαλύεται σε λιγότερα υγρά στο αίμα. Επιπλέον, τα γυναικεία ηπατικά κύτταρα παράγουν μικρότερη ποσότητα από το ένζυμο αλκοολική διυδρογενάση, το οποίο διασπά το αλκοόλ, με συνέπεια το οινόπνευμα να παραμένει περισσότερο στο αίμα, κατά τον καθηγητή σερ Ίαν Γκίλμορ, ειδικό σε θέματα αλκοόλ από το Βασιλικό Κολέγιο Παθολόγων (RCP) της Βρετανίας.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τις αισθήσεις τους και μπορεί να είναι πιο ευάλωτες στις ήπιες μορφές διαταραχής της μνήμης όταν πίνουν πολύ.

* Τα παρεπόμενα της μέθης είναι πιο έντονα στις γυναίκες. Επειδή το αλκοόλ συσσωρεύεται στο αίμα των γυναικών σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να παρουσιάσουν παρεπόμενα της μέθης (λ.χ. στομαχικά ενοχλήματα, ενοχλητική δίψα, πονοκέφαλο) έπειτα από την κατανάλωση πέντε ποτών.

«Ο πονοκέφαλος οφείλεται στην αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ, που συρρικνώνει τις μεμβράνες του εγκεφάλου, ενώ τα στομαχικά ενοχλήματα στην τοξική δράση του αλκοόλ στο τοίχωμα του στομάχου», κατά την δρα Κάρθιν Μπράουν, από το Ίδρυμα Μελετών του Αλκοόλ (IAS) της Βρετανίας.

* Δεν υπάρχει όριο ασφαλείας για τον καρκίνο του μαστού. Όταν το θέμα είναι ο καρκίνος του μαστού, ακόμα και ένα ποτό την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο κατά 10%, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.

Όπως εξηγεί η κυρία Κάρολυν Ρότζερς, από τον κοινωφελή οργανισμό BreastCancerCare, η συσχέτιση αλκοόλ και καρκίνου του μαστού είναι καλά τεκμηριωμένη – και όσο περισσότερο πίνει μια γυναίκα, τόσο το χειρότερο.

Η αιτία της συσχέτισης πιθανώς είναι ορμονική και έχει να κάνει με την ορμόνη του γυναικείου φύλου, τα οιστρογόνα, τα οποία τροφοδοτούν το περίπου 60% των καρκινικών όγκων του μαστού.

Πάντως, το αλκοόλ δεν είναι ένας από τους τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού (αυτοί είναι το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό), ενώ η συσχέτιση δεν σημαίνει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν καθόλου, κατά τον δρα Μάικλ Μπάουμ, ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής Ογκολογίας στο University College του Λονδίνου και κορυφαίο ειδικό στη νόσο.

«Θα συνιστούσα στις γυναίκες να μην υπερβαίνουν τα επτά ποτά την εβδομάδα», λέει.

* Στο μέτρο το κλειδί για προάσπιση της υγείας. Το αλκοόλ με μέτρο φαίνεται ότι ωφελεί την καρδιαγγειακή υγεία και των γυναικών, καθώς μελέτες δείχνουν πως ένα ποτηράκι την ημέρα ή μέρα παρά μέρα μειώνει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητές τους να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ωστόσο, όπως στους άντρες, έτσι και στις γυναίκες η υπερκατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων καρκίνων (λ.χ. του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στόματος), παγκρεατίτιδας, καρδιαγγειακής νόσου, τύπου 2 διαβήτη, σχετιζομένης με το αλκοόλ κατάθλιψης (οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να την εκδηλώσουν) και συρρίκνωσης του εγκεφάλου (σχετίζεται με την άνοια και οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτήν απ’ ό,τι οι άντρες, λόγω της αυξημένης συσσώρευσης αλκοόλ στο αίμα τους).

* Οι υπερβολές καταστρέφουν πιο γρήγορα το γυναικείο συκώτι. Αν ένας άντρας και μια γυναίκα πίνουν ακριβώς την ίδια ποσότητα αλκοόλ, επί ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα, υπερβαίνοντας εξίσου τα όρια ασφαλείας (1-2 ποτά την ημέρα για τις γυναίκες, 3-4 για τις γυναίκες), η γυναίκα κινδυνεύει περισσότερο να παρουσιάσει ηπατικές βλάβες, κατά τον δρα Άντριου Λάνγκφορντ, εκτελεστικό διευθυντή του κοινωφελούς οργανισμού British Liver Trust.

Υπέρβαση θεωρείται ακόμα και το να μοιραστεί ένα ζευγάρι μόλις ένα μπουκάλι κρασί σε ένα δείπνο.

* Το αλκοόλ παχαίνει τις γυναίκες στην κοιλιά. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η συστηματική υπερκατανάλωση αλκοόλ προκαλεί στις γυναίκες συσσώρευση των περιττών κιλών στην περιοχή της κοιλιάς, κατά τον δρα Μάρτιν Μπόμπακ, καθηγητή Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας στο UniversityCollege του Λονδίνου.

Το γιατί παραμένει άγνωστο, αλλά ίσως παίζει ρόλο ένας εν γένει ανθυγιεινός τρόπος ζωής και το στρες.

* Οι έγκυοι δεν πρέπει να πίνουν. Αν και, όπως προαναφέρθηκε, ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν πως ένα ποτό την ημέρα δεν βλάπτει τα έμβρυα, καλό είναι οι έγκυοι να εξακολουθήσουν να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ, συνιστά ο δρ Πάτρικ Ο’Μπράιεν, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Νοσοκομείο του University College.

Και αυτό, διότι είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει κάτι τέτοιο (όλες οι προηγούμενες είχαν αντίθετα ευρήματα) και πρέπει να επαληθευτεί.
«Αν η έγκυος θέλει να πιει, πρέπει να ξέρει πως – με βάση όλα τα υπάρχοντα δεδομένα – ένα ή δύο ποτά, μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, είναι αποδεκτά μετά την 12η εβδομάδα της κυήσεως», προσθέτει.