Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.

Όμως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του μαστού ΔΕΝ είναι πια αθεράπευτη ασθένεια!

Το προσδόκιμο επιβίωσης από καρκίνο του μαστού διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο έχει βελτιωθεί. Αυτό γιατί, η διάγνωση γίνεται πλέον πιο έγκαιρα και εντοπίζεται γρηγορότερα το σημείο που έχουν αναπτυχθεί τα καρκινικά κύτταρα ιδιαίτερα σε χώρες που οι ασθενείς έχουν πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες καθώς και βελτιωμένες θεραπείες που περιλαμβάνουν την λήψη καινοτόμων φαρμάκων. Σε πολλές χώρες με εξελιγμένη ιατρική τεχνολογία, το προσδόκιμο επιβίωσης που φτάνει και τα πέντε έτη όσον αφορά καρκίνο μαστού που διαγιγνώσκεται σε αρχικό στάδιο είναι 80-90%, το οποίο ωστόσο μειώνεται σε 24% σε καρκίνο μαστού που διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με την αυτοεξέταση την κλινική εξέταση και την μαστογραφία μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν την εμφάνιση του και δεν μπορούμε να αλλάξουμε είναι :

-Η ηλικία. Περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού συμβαίνουν σε γυναίκες > 50 ετών.
-Το ατομικό ιστορικό. Το ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και στον άλλο μαστό.
-Οικογενειακό ιστορικό. Η ύπαρξη σε συγγενείς α’ βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
-Η γενετική προδιάθεση. Το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι κληρονομικοί.
-Η έκθεση σε ακτινοβολία.
-Τα υψηλό ανάστημα, η παχυσαρκία μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και η μεγάλη μάζα του αδένα του μαστού.
-Η πρώιμη εμμηναρχή και η όψιμη εμμηνόπαυση.
-Η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η τεκνοποίηση συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η φύση της ιστορίας της ασθένειας διαφέρει για γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο πριν την εμμηνόπαυση και εκείνων που τον παρουσίασαν μετά από αυτή, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς τύπους όγκου και πιθανώς σε διαφορετικές επιδράσεις παραγόντων διατροφής στις ορμόνες που εξαρτώνται από τον κύκλο της έμμηνου ρύσης.

Η νίκη της μάχης κατά του καρκίνου του μαστού μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ιατρική έρευνα, την ενημέρωση και κυρίως την πρόληψη.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρόληψη σώζει ζωές!