Έξι απαγορεύμενες τροφές που προκαλούν φλεγμονή
ανοιγμα-575x383
Ζωή

Έξι απαγορεύμενες τροφές που προκαλούν φλεγμονή

Έξι τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε συχνά διότι προκαλούν σοβαρά νοσήματα

H διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, οι λάθος τροφές μπορεί να γίνουμ αιτία χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό.

Αυτές είναι οι πιο βλαβερές τροφές:
Trans λιπαρά

Είναι σώφρον να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια και να τα αφήσετε στο ράφι. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με την γνωστή κλινική Mayo.

Ζάχαρη

Αν τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προκαλούν προβλήματα, τότε η νέα μεγάλη απειλή για τον οργανισμό μας έρχεται από την ζάχαρη, επειδή "κρύβεται" σε ολοένα και περισσότερες τροφές στην καθημερινότητά μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να σημάνει "συναγερμό" στο σώμα και να φέρει υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα παράγει πολλές κυοτοκίνες.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Σε μια έρευνα του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός ορισμένου δείκτη φλεγμονής στο αίμα, ενώ μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα ολικής άλεσης οδήγησε σε χαμηλότερη συγκέντρωση από δύο διαφορετικούς δείκτες φλεγμονής.

Κορεσμένα ζωικά λιπαρά

Τα ζωικά λιπαρά (πχ χάμπουργκερ) έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή σε πολλές διαφορετικές έρευνες. Σε μία από αυτές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών αλλάζει σε τέτοιο βαθμό την ισορροπία στα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ώστε μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχουν επίσης μια ένωση που την χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει φλεγμονή με φυσικό τρόπο και ονομάζεται αραχιδονικό οξύ. Μία διατροφή που είναι χαμηλή σε αυτή την ουσία έχει αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις και έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Να θυμάστε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια κορεσμένα λιπαρά. Απλά φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι φυσικό να ερεθίζει τον οργανισμό σας, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει διαρκή προβλήματα αν δεν το παρακάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα από την εσωτερική επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερεθισμός και φλεγμονή.

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Ο μέσος άνθρωπος παίρνει περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Γάλα

Ενώ η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί πράγματι να σας προφυλάξει από τη φλεγμονή, το πλήρες γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα για τον οργανισμό σας. Η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, έτσι ώστε αν το παρακάνετε θα μπορούσατε να προκαλέσετε μια φλεγμονώδη αντίδραση.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα