To online dating συγκεκριμένα είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδέονται στο διαδίκτυο με στόχο την ανάπτυξη προσωπικών, ρομαντικών αλλά και σεξουαλικών σχέσεων.

Οι υπηρεσίες online dating επιτρέπουν στους χρήστες να γίνουν μέλη δημιουργώντας  ένα προφίλ με προσωπικές πληροφορίες  που περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται) ηλικία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, τοποθεσία και εμφάνιση. Οι περισσότερες υπηρεσίες ενθαρρύνουν επίσης τα μέλη να προσθέτουν φωτογραφίες ή βίντεο στο προφίλ τους.

Μόλις δημιουργηθεί ένα προφίλ, τα μέλη μπορούν να δουν τα προφίλ άλλων μελών της υπηρεσίας χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες ορατού προφίλ για να αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν ή όχι την επαφή. Οι περισσότερες υπηρεσίες προσφέρουν ψηφιακά μηνύματα, ενώ άλλα παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες όπως webcasts, online chat, τηλεφωνική συνομιλία και πίνακες μηνυμάτων. Τα μέλη μπορούν να περιορίσουν τις αλληλεπιδράσεις τους με τον διαδικτυακό χώρο ή μπορούν να κάνουν ραντεβού για να συναντηθούν από κοντά.

Σύμφωνα με έρευνες, το 40% των ζευγαριών στην Αμερική γνωρίζονται πλέον μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα ακριβή νούμερα δεν έχουμε, αλλά σίγουρα όλοι έχετε κάποιον γνωστό που έχει βρει το έτερο του ήμισυ μέσα από κάποιο dating website.

Στην Ελλάδα το πιο γνωστό app για γνωριμίες είναι  το Tinder.

Υπάρχουν και άλλα βέβαια τα οποία είναι πιο διαδεδομένα στο εξωτερικό.

Αυτά είναι:  Το LovaDate. Σε αντίθεση με άλλες εφαρμογές, εδώ τα άτομα του αντίθετου φύλου ήξεραν τι ήθελαν και δεν έψαχναν απλά να περάσουν την ώρα τους.

Το CupidTaste  έρχεται από την Ιταλία και είναι ένα συνδρομητικό website γνωριμιών.

Το MaxxLove είναι δωρεάν και κατηγοριοποιεί τους χρήστες βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, με αποτέλεσμα να βελτιώνει τον αλγόριθμο προτάσεων. Κατά την εγγραφή οι χρήστες συμπληρώνουν και Πόλη Διαμονής, με στόχο να προτείνει άτομα που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον κάθε χρήστη.

Τέλος το Χadult18Χ είναι ένα site που αφορά γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και τους άντρες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο κοινό.