Είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να έχουν πιο διαταραγμένο ύπνο σε σύγκριση με τους άνδρες, και αν ναι, γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS δείχνει ότι ο ύπνος και η ποιότητά του εξαρτάται από το αν κάποιος είναι άντρας ή γυναίκα. Η αϋπνία θεωρείται ότι είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι περίπου 1 στους 4 Αμερικανούς στερείται περιστασιακά τον ύπνο και ότι το 10% του γενικού πληθυσμού ζει με χρόνια αϋπνία.

Σύμφωνα με την iatropedia.gr ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Είναι επίσης υπεύθυνος για μια σειρά από ατυχήματα στο δρόμο και στην εργασία.

Είναι όντως διαφορετικές οι συνήθειες ύπνου των γυναικών;

Με επικεφαλής την δρ Diane B. Boivin μια επιστημονική ομάδα από το Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου McGill και από το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του πανεπιστημίου Douglas στο Μόντρεαλ του Καναδά, είχε ήδη διαπιστώσει σε προηγούμενες μελέτες ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος της γυναίκας επηρεάζει τους φυσικούς ρυθμούς και τη θερμοκρασία του σώματος (και) στον ύπνο. Τώρα, ήθελαν να συγκρίνουν το πώς το εσωτερικό ρολόι του σώματος επηρεάζει τον ύπνο και την εγρήγορση στους άνδρες και στις γυναίκες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου και εγρήγορσης για 15 άνδρες και 11 γυναίκες. Μελέτησαν τις γυναίκες σε δύο φάσεις του έμμηνου κύκλου και έλαβαν υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις του κύκλου και της πιθανής χρήσης ορμονικών αντισυλληπτικών.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα κύκλο ύπνου-εγρήγορσης που ονομάζεται ultradian (ultradian sleep-wake - USW). Ένας ultradian κύκλος διαρκεί για λιγότερο από 24 ώρες. Ο κιρκαδικός ρυθμός, εν αντιθέσει, διαρκεί 24 ώρες. Οι ρυθμοί ultradian επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ρυθμό της αναπνοής και τον ύπνο.

Η μελέτη έλαβε χώρα σε πάνω από 36 κύκλους, όπου οι συμμετέχοντες είχαν εναλλασσόμενα επεισόδια με 60 λεπτά ύπνου και 60 λεπτά επαγρύπνησης. Οι ερευνητές πήραν μετρήσεις για τις βασικές τιμές της θερμοκρασίας του σώματος, της μελατονίνης στο σάλιο, για το επίπεδο εγρήγορσης και τον ύπνο του κάθε συμμετέχοντα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι έτοιμες για ύπνο σε μεταγενέστερο στάδιο του κύκλου ultradian από ό,τι οι άνδρες. Αυτό, λένε οι συντάκτες της έρευνας, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαταραχές του ύπνου.

Η δρ Boivin επισήμανε ότι οι συμμετέχοντες δεν παρουσίασαν προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της μελέτης, αλλά τα αποτελέσματα αναδεικνύουν έναν λόγο για τον οποίο οι γυναίκες έχουν την τάση να ξυπνούν νωρίτερα το πρωί από τους άνδρες και γιατί αισθάνονται υπνηλία το πρωί.

Οι γυναίκες βρέθηκαν επίσης να είναι σε μειωμένη εγρήγορση το βράδυ σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι νυχτερινές βάρδιες σε μια δουλειά θα μπορούσαν να ταιριάζουν καλύτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα μιας άλλης πρόσφατης μελέτης, η οποία εξέτασε την επίδραση του κιρκαδικού ρυθμού στην πνευματική λειτουργία σε άνδρες και γυναίκες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ανεπάρκεια στη γνωστική τους απόδοση κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα μεγαλύτερης κλίμακας για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά.