Την ώρα που επιστήμονες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ψάχνουν να βρουν κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίστηκε ο κοροναϊός και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί θεραπευτικά αλλά και προληπτικά, οι ανδρολόγοι διερευνούν τον συσχετισμό σeξ και κοροναϊού.
Η παγκόσμια ανησυχία έχει γιγαντωθεί και πολλά ερωτήματα για τον εν λόγω ιό εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα. Ένα από αυτά είναι αν είναι ασφαλές να κάνουμε σeξ ενώ νοσούμε ή αν και κατά πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε πιο εύκολα από τον ιό, μέσα από την σeξουαλική επαφή.

Αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα είναι ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή από το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται – αν εμφανιστούν – συνήθως εντός δύο με πέντε ημερών από τη μόλυνση.

Το Ανδρολογικό Ινστιτούτο, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο ChaoYang του Πεκίνου, διερευνά την πιθανότητα η αρχή της επιδημίας με αυτόν τον νέο ιό να ξεκίνησε στην Κίνα από την αύξηση των σeξουαλικών επαφών την εποχή των εορτασμών του νέου έτους.

Οι ερευνητές σκέφτονται, αφού τεκμηριώσουν την υπόθεση αυτή, να προτείνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βάλει στην λίστα της πρόληψης των ιώσεων – εκτός από τις γνωστές οδηγίες για το πλύσιμο χεριών, τη χρήση μάσκας, την αποφυγή συγχρωτισμού με πολλά άτομα και τα συναφή – και την παράμετρο της σeξουαλικής επαφής.

Αν κάποιος έχει τον κορωνοϊό, με ήπια, έστω, συμπτώματα, καλό θα είναι να μην κάνει σeξ μέχρι να γίνει εντελώς καλά, λένε οι ειδικοί, για να μην κολλήσει και τον εpωτικό του σύντροφο. Έτσι κι αλλιώς, όταν κάποιος είναι άρρωστος, σπάνια έχει τη διάθεση ή πολύ, δε, περισσότερο την ενέργεια να κάνει σeξ.

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι κάποιος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μέρες προτού εμφανίσει τα συμπτώματα. Οπότε είναι πιθανό να κολλήσεις από τον σύντροφο σου, που φαίνεται να είναι απόλυτα υγιής.

Τώρα ίσως σκέφτεσαι «τουλάχιστον ένα φιλί δεν μπορώ να δώσω»; Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Όχι! Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι τόσο κοντά ο ένας στον άλλο χωρίς τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από το πρόσωπο. Αν, μάλιστα, θέλεις να είσαι απόλυτα ασφαλής, είναι καλή ιδέα να κοιμηθείτε σε ξεχωριστά κρεβάτια και σε ξεχωριστά δωμάτια για λίγες μέρες.