Νέα Ευρωπαϊκή διαδικτυακή μελέτη διερευνά τον αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των εγκύων και νέων μητέρων
Η εγκυμοσύνη και η λοχεία αποτελούν μεταβατικές περιόδους στη ζωή των γυναικών, όπου οι αλλαγές σε ορμονικό, ενδοψυχικό και διαπροσωπικό επίπεδο είναι τεράστιες. Πρόκειται επομένως για περιόδους αυξημένης ευαλωτότητας για εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς εκτιμάται ότι 1 στις 5 γυναίκες θα αναπτύξει σημαντικές ψυχικές δυσκολίες στην περιγεννητική περίοδο. Οι ψυχιατρικές διαταραχές που εμφανίζονται στην κύηση και στη λοχεία μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή των γυναικών και των οικογενειών τους, αλλά ενέχουν και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, καθώς είναι πια γνωστή η σημασία των πρώτων χρόνων της ζωής στην ανάπτυξη των παιδιών.
Οι δυσκολίες που συνδέονται με τον ερχομό ενός μωρού είναι πολύ πιθανό να επιδεινώνονται από την πανδημία COVID-19 που ξεκίνησε στη χώρα μας το Μάρτιο του 2019, καθώς και από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της. Οι γυναίκες και τα ζευγάρια που γίνονται γονείς εν μέσω πανδημίας αντιμετωπίζουν σημαντικές κοινωνικές και υγειονομικές προκλήσεις, με επιπρόσθετο φορτίο το θέμα της αναγκαίας -για λόγους προφύλαξης από την πανδημία- αποφυγής των κοινωνικών επαφών και της στήριξης που σε άλλη περίπτωση θα λάμβαναν από τα οικεία τους πρόσωπα. Τα πρωτόκολλα για την προγεννητική φροντίδα και τον τοκετό έχουν αλλάξει σε όλη την Ευρώπη, καθώς για λόγους ασφάλειας και προστασίας από την πανδημία, αποθαρρύνεται το επισκεπτήριο στην επίτοκο και τη λεχωίδα, ενώ οι επισκέψεις στους επαγγελματίες υγείας στη διάρκεια της κύησης και της λοχείας μπορεί να διαφοροποιούνται.
Είναι σημαντικό να μελετηθεί ο αντίκτυπος της επιδημίας από τη νόσο Covid-19 στην ψυχική υγεία των νέων μητέρων, προκειμένου να αναπτυχθούν και να προωθηθούν στρατηγικές πρόληψης και παρέμβασης που να στοχεύουν στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας στην ψυχική υγεία των γυναικών.
Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε μια διεθνής ομάδα ερευνητών υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Research Innovation and Sustainable Pan-European Network in Peripartum Depression Disorder - Riseup-PPD» (CA18138), το οποίο χρηματοδοτείται από το Cost Action (European Cooperation in Science and Technology) του Horizon 2020. Η διαδικτυακή μελέτη RiseupPPD-Codiv-19 θα διεξαχθεί σε 14 χώρες .
Στην Ελλάδα, η μελέτη διεξάγεται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας και του τμήματος Ψυχολογίας του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδας. Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από τους ψυχίατρους και ψυχολόγους, καθ. Γιάννη Ζέρβα, Αρετή Σπυροπούλου, Αγγελική Λεονάρδου και Νατάλια Χουλιάρα, με επιστημονική υπεύθυνο την Ελένη Βούσουρα.
Καλούμε όλες τις γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν γεννήσει πρόσφατα, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Για να μάθετε περισσότερα ή να λάβετε μέρος, πατήστε εδώ: https://momsduringcovid.org/gr/