Όλα τα φρούτα δεν προκαλούν την ίδια απώλεια βάρους και μερικά από αυτά παχαίνουν. Αυτό είναι το συμπέρασμα μια μεγάλης μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η οποία βασίστηκε σε ερωτηματολόγια και εξέτασε την επίδραση των διαφόρων λαχανικών και φρούτων στο σωματικό βάρος. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS Medicine. 

Τα μούρα είναι αυτά που προκαλούν την μεγαλύτερη απώλεια βάρους (630 γραμμάρια με κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα, σε 4 χρόνια). Ακολουθούν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα (585 γραμμάρια σε 4 χρόνια, για κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα) ενώ τα αχλάδια με τα μήλα μειώνουν το βάρος κατά 579 γραμμάρια. Οι φράουλες μειώνουν το βάρος κατά 390 γραμμάρια, τα σταφύλια και οι σταφίδες κατά 320 γραμμάρια, ενώ λίγο μικρότερη είναι η απώλεια που επιτυγχάνεται με το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι και το πορτοκάλι.

Τα ροδάκινα και τα βερίκοκα πρακτικά δεν σχετίζονται με μεταβολή του σωματικού βάρους ενώ οι μπανάνες όχι μόνο δεν είναι παχυντικές όπως πολλοί πιστεύουν αλλά μειώνουν το βάρος (μισή μπανάνα την ημέρα σχετίσθηκε με 100 γραμμάρια λιγότερο βάρος στην τετραετία).

Οι ερευνητές λένε πως η μείωση του βάρους χάρη στα φρούτα μπορεί να αποδοθεί σε δύο λόγους: πρώτον, η αύξηση της κατανάλωσής τους μειώνει τα ανθυγιεινά σνακ και δεύτερον είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών που, μεταξύ άλλων, επιταχύνουν το μεταβολισμό και βελτιώνουν την ρύθμιση του σακχάρου το οποίο παίζει ρόλο στο αίσθημα της πείνας.