Μία από τις συστάσεις των ειδικών από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια με τον Κορωνοϊό, είναι να καθαρίζουμε τακτικά τις συσκευές που έρχονται σ’ επαφή με τα χέρια μας. Ποιες είναι αυτές; Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το σταθερό και κινητό τηλέφωνό μας.

Παλιά θα το θεωρούσαμε υπερβολικό να καθαρίζουμε το κινητό μας τόσο συχνά, τώρα είμαστε στη φάση που επιβάλλεται. Ειδικά όταν κατά την επιστροφή στο σπίτι από τα καθημερινά ψώνια, τη δουλειά (για όσους εργάζονται και κατά την περίοδο της καραντίνας εκτός σπιτιού), το τρέξιμο ή ποδήλατο και τη βόλτα με τον σκύλο.

Ακόμη όμως και για τις ημέρες που μένουμε σπίτι, συστήνουν να το απολυμαίνουμε τακτικά γιατί όπως προαναφέραμε, έρχεται σε άμεση επαφή με τα χέρια μας.

Και δεν ξεχνάμε.  Δεν πιάνουμε μύτη, στόμα, μάτια αφότου έχουμε πιάσει το κινητό ή το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, επιφάνειες όπως είναι η θήκη του κινητού μας, η συσκευή του και το πληκτρολόγιο διατηρούν τον ιό όπως και άλλα μικρόβια, ανάλογα την περίπτωση, ακόμη και για περισσότερες από 96 ώρες.

Δύο σημαντικές συστάσεις των ειδικών είναι να καθαρίζουμε το κινητό μας όταν το δίνουμε σε κάποιον άλλο και όταν επιστρέφουμε από εξωτερικό χώρο στο σπίτι. Κάθε φορά, χωρίς εξαιρέσεις.

Και για το κλείσιμο, ο μέσος όρος μικροβίων πάνω σ’ ένα κινητό είναι μεγαλύτερος από αυτόν που βρίσκονται πάνω στο καζανάκι της τουαλέτας και μιλάμε για μικρόβια που αποδεδειγμένα βάσει ερευνών έχουν τη δύναμη να προκαλέσουν σοβαρές μολύνσεις.

Ο τρόπος ο σωστός για να καθαρίσεις το κινητό σου

Απενεργοποιούμε τη συσκευή, αφαιρούμε τη θήκη του κινητού και παίρνουμε ένα πανάκι μικροϊνών. Προσοχή, όχι χαρτί κουζίνας γιατί μπορεί να φθείρει την επιφάνεια και οθόνη της συσκευής.

Στη συνέχεια βουτάμε το πανάκι σε χλιαρό νερό όπου θα έχουμε ρίξει λίγο σαπούνι και καθαρίζουμε το κινητό μας (και τη θήκη του με τον ίδιο τρόπο).

Αποφεύγουμε την υγρασία στις θύρες του κινητού τηλεφώνου κι αν είμαστε της λεπτομέρειας, χρησιμοποιούμε με βάση τις παραπάνω οδηγίες μία μπατονέτα για τα “δύσκολα σημεία”. Επίσης, αποφεύγουμε το οινόπνευμα, τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα και τα απολυμαντικά οικιακής χρήσης γιατί μπορεί να καταστρέψουν την προστασία της οθόνης μας και τη συσκευή γενικότερα.

Φυσικά υπάρχουν και ενδεικνυόμενα από τον κάθε κατασκευαστή, ειδικά καθαριστικά που μπορείτε να προμηθευτείτε και απολυμαίνουν αποτελεσματικά. Η Apple ανακοίνωσε πρόσφατα πως είναι απολύτως αποδεκτό να καθαρίζουμε τα κινητά μας με προϊόντα που περιέχουν 70% ισοπροπυλική αλκοόλη με την προϋπόθεση ότι αυτά τα προϊόντα δε μπαίνουν στις θύρες του τηλεφώνου.