Γιατί κάθε φορά που βλέπουμε τη φωτογραφία της ταυτότητάς μας ή τα στιγμιότυπα του γάμου μας νιώθουμε μια έκπληξη και αναρωτιόμαστε "πως ήμασταν έτσι". 

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι οι φωτογραφίες, που επιλέγουμε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

Παράλληλα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι άγνωστοι μπορούν να επιλέξουν πιο εύκολα από εμάς την φωτογραφία που «μας μοιάζει» περισσότερο. Ο Δρ. David White πραγματοποίησε μια έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες «κατέβασαν» 10 εικόνες του εαυτού τους από την σελίδα τους στο Facebook και τις κατέταξαν ξεκινώντας από αυτή που τους «μοιάζει» περισσότερο σ’ αυτή που τους «μοιάζει» λιγότερο.

Στην συνέχεια μια ομάδα «αγνώστων» προσπάθησε να ταιριάξει τις εικόνες, αφού πρώτα είδε όλους τους συμμετέχοντες για λίγα δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα της έρευνας, ωστόσο έδειξαν ότι η ομάδα, αυτή, πήρε διαφορετικές φωτογραφίες για κάθε συμμετέχοντα από αυτές που είχαν επιλέξει. Μάλιστα, μόνο το 7% των συμμετεχόντων είχε βάλει στην ίδια σειρά τις φωτογραφίες με την ομάδα. Ο Δρ. White δήλωσε: «Φαίνεται περίεργο ότι ένας άνθρωπος, που είδε μια φωτογραφία ενός ατόμου για λιγότερο από ένα λεπτό ήταν πιο αξιόπιστος από το ίδιο το άτομο.»

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ακριβώς επειδή βλέπουμε καθημερινά, πολλές φορές τη μέρα, τα δικά μας πρόσωπα, η μνήμη μας και η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας παρεμβαίνει στην ικανότητα μας να επιλέξουμε με ακρίβεια μια φωτογραφία που μας παρουσιάζει ακριβώς όπως είμαστε. Οι υπάρχουσες μνήμες μας υποσυνείδητα δημιουργούν μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για τον εαυτό μας. Έτσι, όταν κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ή όταν βγάζουμε μια selfie επηρεαζόμαστε αρκετά από την εικόνα που έχουμε σχηματίσει ήδη για μας και που μπορεί να’ ναι πολύ διαφορετική απ’ την πραγματικότητα.