Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος,  Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ς, τ. Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής Mαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»  μιλά στα parapolitika.gr και εξηγεί γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει πλέον να τρομοκρατούνται στην ιδέα του καρκίνου του μαστού αποτυπώνοντας όλα τα νεότερα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία, και καλώντας τες να μην αμελούν την πρόληψη και παρακολούθηση εξαιτίας της πανδημίας

 

 

Υπάρχει φόβος στις γυναίκες  ακόμα και για να κάνουν προληπτικές εξετάσεις;

 

Ο φόβος υπάρχει και φοβούνται περισσότερο παρόλο που είναι από τους πολλούς καρκίνους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία θα πεθάνει από κάτι άλλο όχι από καρκίνο του μαστού. Η ελληνική αντικαρκινική  εταιρεία στέκεται τις γυναίκες αφενός με τις κινητές μονάδες μαστογράφου, αφετέρου  φτιάχνει και την κινητή μονάδα παπ τεστ και θα είναι πιο εύκολο να πάει και σε απομακρυσμένα μέρη. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ανοιχτή γραμμή ψυχολογικής στήριξης και όσους θέλουν να διακόψουν τον κάπνισμα.

 

 

Τι πρέπει να προσέχουν οι  γυναίκες ώστε να μην  ευνοούν τον καρκίνο του μαστού;

Η πρόληψη είναι το παν.  Θα πρέπει να  μην καταναλώνουν  οινοπνευματώδη  καθώς βρίσκονται την Νο 1 κατηγορία στους καρκίνους του μαστού. Επίσης πρέπει η γυναίκα να αθλείται καθώς η άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στους ασθενείς βελτιώνει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα ζωής. Επίσης αποφυγή της παχυσαρκίας.

 

Πότε πρέπει να γίνεται ο προληπτικός έλεγχος;

Από την ηλικία των σαράντα ετών αρχίζει ο μαστογραφικός έλεγχος. Αν δεν είναι καθαρή η εξέταση τότε γίνεται υπερηχογράφημα και στη συνέχεια κάθε χρόνο μαστογραφία. Ωστόσο  θα συστήναμε στις νέες  κάτω των σαράντα ετών  να επισκεφτούν έναν γιατρό ειδικά αν υπάρχει ιστορικό για να γίνει διερεύνηση του ιστορικού και να δώσει μια κατεύθυνση ο γιατρός και να δει αν είσαι ομάδα υψηλού κινδύνου. Το σημαντικό θέμα είναι να πείσουμε γυναίκες ηλικιωμένες πάνω από τα εξήντα πέντε να εξεταστούν καθώς μέχρι τα 83 είναι αυξητική η τάση.  Μάλιστα αν δεις έναν όγκο σε νεαρή γυναίκα πιθανότατα είναι ένα αδένωμα αλλά να τι δεις σε 60άρα και πάνω μάλλον είναι καρκίνος.

 

Ποια είναι τα νέα δεδομένα σε  ότι αφορά την πρόοδο της θεραπείας σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού;

Η ακτινοθεραπεία έχει βελτιωθεί σημαντικά  δεν κάνει τις ιδίες ζημιές που έκανε παλιότερα ενώ η χημειοθεραπεία γνωρίζει τεράστια άνθιση.  Τώρα μπαίνει και η ανοσοθεραπεία  στην φαρέτρα των δυνατοτήτων που έχεις, επομένως  όταν μια γυναίκα βρει τον καρκίνο προτού αυτός εξαπλωθεί τότε έχει πιθανότητες μεγάλες και η θεραπεία να δράσει καλύτερα και  η γυναίκα να μην έχει προβλήματα μεταστάσεων για αυτό δίνουμε σημασία στην έγκυρη διάγνωση και  στην πρόληψη.

 

 

Πόσο σημαντική είναι η σχέση γιατρού – ασθενή;

 Παίζει τεράστιο ρόλο η επαφή, πρέπει ο γιατρός να μην είναι επιθετικός και αδιάφορος. Θα έπρεπε στο Πανεπιστήμιο να μαθαίνουν  τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερθεί στον ασθενή ο γιατρός είτε σε γυναίκα είτε σε άντρα. Αν η αγωνία μου είναι να βγάλω λεφτά  ή να επιδείξω κάτι, θα κάνω λάθη, αν είσαι αφοσιωμένος στη δουλειά σου, την  κάνεις καλυτέρα γιατί ο γιατρός δεν είναι μόνο για να θεραπεύει είναι και για να προλαμβάνει.  Αλλιώς είναι μισός γιατρός.

 

 

 

  Να τονίσω επίσης πως είναι υποχρέωση του γιατρού να εκπροσωπήσει τον ασθενή η μόδα των συλλόγων ασθενών  είναι χρήσιμη μεν αλλά  βγάζει από τον γιατρό μια πολύ μεγάλη συνιστώσα της ύπαρξης  του και της δουλειάς του.  εμένα είναι καθήκον μου να μπω μπροστά για τον ασθενή που περνά υπαρξιακή κρίση έχει τα προβλήματα του  δεν μπορεί να τρέχει και να διεκδικεί  εγώ μπορώ να τρέξω και να διεκδικήσω.