Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε το 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο της Βραζιλίας και έχει οριστεί κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού 2021 είναι «Εκτιμώντας το νερό» και η σημασία του νερού για τους ανθρώπους.


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το παγκόσμιο ερώτημα για την ορθή χρήση των υδάτινων πόρων και ευαισθητοποιεί για τα 2,2 δισεκατομμύρια άτομα που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό. Πρόκειται για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης των υδάτων.

Στην Ελλάδα στη λήψη μέτρων για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στοχεύει ένα νέο πρόγραμμα, το «Νερό για το Αύριο» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με στόχο την πρόληψη ώστε να μην φτάσουμε σε μη αναστρέψιμα μονοπάτια.

Το πρόγραμμα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεκινά από τη Θεσσαλία, αφενός καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το συγκεκριμένο υδατικό διαμέρισμα είναι σήμερα το πλέον ελλειμματικό στον ελλαδικό χώρο, αφετέρου λόγω της έντονης παρουσίας που έχει η εταιρεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα, μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται στην Περιφέρεια με περίπου 800 παραγωγούς που καλλιεργούν κάθε χρόνο σχεδόν 35.000 στρέμματα γης με βυνοποιήσιμο κριθάρι το οποίο η εταιρεία αξιοποιεί για την παράγωγή των προϊόντων της.


beer_production
Για την υλοποίηση του Προγράμματος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία συνεργάζεται με την επιστημονική ομάδα του Cluster of Sustainability Transition (ReSEES @AUEB, Sustainable Development Unit @ATHENA RC, ΕΙΤ Climate KIC HUB Greece @ATHENA RC, UN SDSN Greece) της οποίας ηγείται η Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Φοίβη Κουντούρη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη μετάβαση σε ένα νέο αειφόρο μοντέλο διαχείρισης του νερού, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα εμπλεξει ενεργα εκπρόσωπους της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, ερευνητές και παραγωγούς, για τον συν-σχεδιασμο λύσεων που θα απαντήσουν στο πρόβλημα της έλλειψης νερού τη Θεσσαλία. 

Η ορθή διαχείριση του νερού αποτελεί πεδίο δράσης για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία έχει μειώσει την κατανάλωση νερού κατά 20% την τελευταία δεκαετία και συνεχίζει να στοχεύει ακόμα υψηλότερα. Για την επίτευξη του στόχου της, επί σειρά ετών η εταιρεία πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του μηχανολογικού της εξοπλισμού και τη βελτίωση των διαδικασιών της.

Οι φάσεις του προγράμματος
Η πρώτη δράση του «Νερό για το Αύριο» θα υλοποιηθεί σε τρείς φάσεις. Η πρώτη αφορά τη δευτερογενή έρευνα και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης (σε επίπεδο χώρας και υδατικού διαμερίσματος) η οποία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να γνωστοποιηθεί σύντομα.

Η δεύτερη αφορά τη χαρτογράφηση κι ανάλυση των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders' mapping), η οποία επίσης έχει ολοκληρωθεί και βάσεις αυτής προσκλήθηκαν οι συμμετέχοντες σε τακτικές μηνιαίες συναντήσεις συν-σχεδιασμού λύσεων.

Στην τρίτη φάση του προγράμματος περιλαμβάνονται οι συναντήσεις συν-σχεδιασμού λύσεων οι οποίες ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου. Θα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση για τους επόμενους δεκαοκτώ μήνες και μέσα από αυτές προβλέπεται να προκύψουν λύσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν σε επιχειρησιακά σχέδια μετάβασης.


Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Κριθαρι
Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα, με ενεργή παρουσία στη χώρα για περισσότερα από 55 χρόνια.
Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Άμστελ, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΜΑΜΟΣ (με παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου), ΝΥΜΦΗ και Buckler από 100% ελληνικό κριθάρι που προμηθεύεται μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που υλοποιεί, αλλά και τις μάρκες μηλίτη ΜΗΛΟΚΛΕΦΤΗΣ και Strongbow. Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει, επίσης, και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ, αλλά και άλλες γνωστές μάρκες μπίρας.