Το πρώτο 5G Campus network στην Ελλάδα, από την COSMOTE
Πιλοτική εφαρμογή φυσικής ασφάλειας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
Το δίκτυο 5G στην Ελλάδα είναι γεγονός και οι πρώτες εφαρμογές του έχουν αρχίσει να αποδεικνύουν τη χρησιμότητά του και τις απεριόριστες δυνατότητές του. Τέτοια εφαρμογή «έτρεξε» στο πρώτο ιδιωτικό δίκτυο στην Ελλάδα με υποδομή κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, το οποίο βασίστηκε στο live COSMOTE 5G δίκτυο στο αεροδρόμιο. Πρόκειται για το πρώτο 5G campus network στη χώρα δημιουργήθηκε από την COSMOTE για πιλοτική εφαρμογή (use case) διαχείρισης συμβάντων και φυσικής ασφάλειας εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος.
Αποτέλεσμα της εφαρμογής ήταν να μεταφερθεί εικόνα υψηλής ευκρίνειας στο κέντρο επιχειρήσεων του αεροδρομίου (ASOC) από περιοχές ιδιαίτερου επιχειρησιακού ενδιαφέροντος ή και περιορισμένης πρόσβασης (πεδία ελιγμών αεροσκαφών, θέσεις στάθμευσης αεροσκαφών, συστήματα διαδρόμου απογείωσης & προσγείωσης). Η διαδικασία αυτή έγινε εφικτή με την αξιοποίηση του 5G campus network, και μέσω ειδικού εξοπλισμού τοποθετημένου σε κινούμενο όχημα τύπου "follow me". Μέσω του οχήματος μεταφέρθηκε εικόνα μεταφέρθηκε σε πραγματικό χρόνο, με μηδενική καθυστέρηση και με ασφάλεια διαβίβασης.
Η παραπάνω αξιοποίηση του δικτύου 5ης γενιάς αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα χρήσης του δικτύου στο περιβάλλον ενός αεροδρομίου έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία εξελιγμένων, κρίσιμων εφαρμογών που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία αεροδρομικών υποδομών, να διευκολύνει τις αερομεταφορές, αλλά και να συμβάλει δραστικά στην καλύτερη εμπειρία και εξυπηρέτηση επιβατών, επισκεπτών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αεροδρομική κοινότητα.
Όπως δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Ζιώμας, Διευθυντής της Επιχειρηματικής Μονάδας Συστημάτων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΔΑΑ: "Η υλοποίηση της στρατηγικής μας εστιάζει στο "ψηφιακό αεροδρόμιο” και οι δράσεις μας στη κατεύθυνση αυτή είναι σε εξέλιξη. Αναμφίβολα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας 5G σε συνδυασμό με το Internet of Things (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), τις εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας (AR), αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των εφαρμογών που θα επιτρέψουν μια τέτοια μετάβαση. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελεί διαχρονικά πρωτοπόρο φορέα υιοθέτησης και εφαρμογής καινοτόμων τεχνολογιών και ψηφιακών λύσεων. Παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία, η ενίσχυση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου σε κάθε δραστηριότητά του, αλλά και η διαρκής βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επιβατών μας, παρέμεινε και παραμένει ο κύριος στόχος και το πρωταρχικό μέλημα του ΔΑΑ."
Ο Executive Director Ανάπτυξης & Λειτουργίας Δικτύου Κινητής και Σταθερής Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης, δήλωσε: "Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φέραμε άλλη μια πρωτιά υλοποιώντας με επιτυχία το πρώτο 5G campus network στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, και δείξαμε τις δυνατότητες του δικτύου με ένα απαιτητικό πιλοτικό use case. To 5G campus network είναι ένα σύνθετο έργο, που δείχνει το δρόμο για την αξιοποίηση του 5G σε ποικίλους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι "έξυπνες" πόλεις, η εκπαίδευση, κ.ά. Το 5G που πρώτη έφερε η COSMOTE στην Ελλάδα, δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης και ψηφιακοποίησης κράτους και επιχειρήσεων, και θα αποτελέσει την τεχνολογική πύλη για να φέρουμε το μέλλον στο σήμερα. Με την τεχνολογία, δημιουργούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους".
Τα πλεονεκτήματα των 5G campus networks
Τα ιδιωτικά δίκτυα κινητής υπερέχουν σε ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς επιτρέπουν την αξιοποίηση συγκεκριμένου φάσματος, αποδίδοντας κορυφαία ποιότητα και αξιοπιστία χωρίς παρεμβολές. Υποστηρίζουν την πλήρη κινητικότητα ανθρώπων, οχημάτων, μηχανών και συστημάτων, ενώ παρέχουν απόλυτη ευελιξία για κάθε μελλοντική χρήση σε άλλες εφαρμογές.
Το 5G campus network, με μηδενική χρονοκαθυστέρηση και πολύ υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, αποτελεί μια καινοτόμο τεχνολογική λύση συνδεσιμότητας που θα συμβάλλει σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα, επιταχύνοντας την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς αερομεταφορών και υπηρεσιών των αεροδρομίων, αλλά και νευραλγικών τομέων της οικονομίας όπως είναι η βιομηχανία, τα logistics, ο τουρισμός κ.α.