Η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό σε παράνομα τσιγάρα στην Ε.Ε.
• 551 εκατ. ευρώ χαμένα έσοδα από παράνομα τσιγάρα στην Ελλάδα, μόνο για το 2020 • Περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ χαμένα έσοδα, για το 2015 - 2020
Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα μειώθηκε ελαφρώς σε σχέση με το 2019, αλλά, συνεχίζει να παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο 2021.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:
-
H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2020 βρίσκεται στο 22,4%, ελαφρώς μειωμένη, με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 551 εκατ. ευρώ το 2020 (σε σχέση με 610 εκατ. ευρώ το 2019).
-
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων σε 1,62 δισ. τσιγάρα. H Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στην Ε.Ε σε κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων.
-
Η πανδημία επηρέασε αρνητικά τη νόμιμη αγορά τσιγάρων αλλά θετικά την παράνομη. Το 2020, μειώθηκε η κατανάλωση των νόμιμων τσιγάρων κατά 4,7% σε 438,8 δισ. τσιγάρα στην Ε.Ε. 27, ενώ αυξήθηκε η κατανάλωση των παράνομων. Καταναλώθηκαν 34,2 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,8% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. και σε απώλεια 8,5 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία.
Η Γαλλία γίνεται η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων (23,1%) σημειώνοντας τεράστια αύξηση στην κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων μέσα στο 2020, η οποία ξεπέρασε το 600%. Ακολουθεί η Ελλάδα με 22,4% και η Λιθουανία με 20,2%. Αντίθετα, η Ρουμανία ήταν η χώρα που παρουσίασε την μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων κατά 1,3 δισ.
«Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων δεν είναι ένα θέμα που αφορά μόνο τον κλάδο μας. Όλοι, πληρώνουμε το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Τα χαμένα έσοδα για τα κρατικά ταμεία είναι τεράστια και η ενίσχυση εγκληματικών δικτύων μέσα από το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να παραμένει μεγάλη απειλή», επεσήμανε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, αναφερόμενος στην Έκθεση. Και συνέχισε λέγοντας «Οι ελληνικές διωκτικές Αρχές κάνουν εξαιρετικές προσπάθειες για την εξάλειψη του φαινομένου. Πριν από μερικούς μήνες η Ελληνική Αστυνομία διέλυσε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη και, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι ελληνικές τελωνειακές Αρχές κατάσχεσαν 340 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα! Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να παραμένουμε δίπλα σε όλες τις αρμόδιες Αρχές και να υποστηρίζουμε το έργο τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα».
Στην κατεύθυνση αυτή, η Philip Morris International ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη του τρίτου κύκλου του χρηματοδοτικού προγράμματος PMI IMPACT, μέσω του οποίου ενισχύονται πρωτοβουλίες φορέων που αφορούν το παράνομο εμπόριο τσιγάρων. Υπενθυμίζεται πως σε προηγούμενο κύκλο το Λιμενικό Σώμα παρέλαβε 5 υπερσύγχρονα επιχειρησιακά σκάφη, αξίας 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προστατέψουμε τους καταναλωτές από τα παραποιημένα προϊόντα. Οι διωκτικές Αρχές, οι κυβερνήσεις, οι κάτοχοι εμπορικών σημάτων πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στην Ευρώπη και πέραν αυτής», δήλωσε ο Alvise Giustiniani, Αντιπρόεδρος της PMI για την πρόληψη του παράνομου εμπορίου και πρόσθεσε «η εξάλειψη του παράνομου εμπορίου είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της Philip Morris International για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την αντιμετώπιση τυχόν παράνομων εμπορικών απειλών και κατά των καινοτόμων, εναλλακτικών προϊόντων μας. Η συμμόρφωση με το νόμο και η αποτελεσματική επιβολή αυτού κατά των εγκληματικών οργανώσεων που επωφελούνται από το παράνομο εμπόριο είναι απόλυτη ανάγκη»
Σχετικά με την Έκθεση της KPMG:
Η λεπτομερής επισκόπηση των αποτελεσμάτων και η μεθοδολογία είναι διαθέσιμη εδώ.
Λίγα λόγια για την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
H Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και εμπορία τσιγάρων και smoke-free προϊόντων στην Ελλάδα για εννέα δεκαετίες. Το 2017 γύρισε σελίδα στην ιστορία της και πήρε πρωταγωνιστική θέση στον ριζικό μετασχηματισμό του κλάδου των καπνικών προϊόντων και την υλοποίηση του μεγάλου οράματος της PMI για έναν κόσμο απαλλαγμένο από το τσιγάρο προς όφελος των ενήλικων καπνιστών που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν να καπνίζουν και της κοινωνίας γενικότερα. Με μια σημαντική επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Παπαστράτος μετέτρεψε το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το νέο, καινοτόμο προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το τσιγάρο, το IQOS, το πρώτο προϊόν της ΡΜΙ που θερμαίνει και δεν καίει τον καπνό. Toν Απρίλιο του 2019, o Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την κυκλοφορία του IQOS στις ΗΠΑ και έκρινε το προϊόν ως κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ τον Ιούλιο του 2020 το αδειοδότησε ως προϊόν διαφοροποιημένου κινδύνου. Μέχρι τον Μάρτιο του 2021, περίπου 14 εκατ. ενήλικοι καπνιστές σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 310.000 στην Ελλάδα είχαν επιλέξει το IQOS, διαθέσιμο σε 66 χώρες και είχαν διακόψει το κάπνισμα. Η Παπαστράτος με συνέπεια υλοποιεί τα τελευταία χρόνια ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για την ανακούφιση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα ως Best Work Place και Top Employer για το δυναμικό εργασιακό της περιβάλλον, ενώ αποτελεί και την πρώτη ελληνική εταιρεία με την πιστοποίηση Equal Salary. Η Παπαστράτος έχει αναδειχθεί ως η «No 1 Αξιοθαύμαστη Εταιρεία στην Ελλάδα» και ως η «Νο 1 Αξιοθαύμαστη Βιομηχανία» από το περιοδικό Fortune, ενώ αποτελεί και την πρώτη πιστοποιημένη “Smoke-Free” εταιρεία στην Ελλάδα από την TÜV Austria Hellas. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της εταιρείας στο www.papastratosmazi.gr