• Σκοπός του μήνα Ιουλίου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Ηπατίτιδα και, κυρίως, στην προσπάθεια για την εκρίζωση της ηπατίτιδας C, είναι η ενημέρωση και η κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, προκειμένου να υποβληθούν στην εξέταση για την Ηπατίτιδα, να βρεθούν οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν και να συνδεθούν με τα τοπικά ηπατολογικά ιατρεία σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μία συντονισμένη δράση, η οποία δύναται να μας φέρει πιο κοντά στο μεγάλο στόχο της εξάλειψης της Ηπατίτιδα C.
  • Η καταπολέμηση της ιογενούς ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνεται στους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι το 2030. Αν τα κράτη-μέλη εφαρμόσουν τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε λιγότερο από μια δεκαετία θα είναι εφικτό οι 71 και πλέον εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με ηπατίτιδα C να διαγνωστούν και να θεραπευτούν.
  • Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός ατόμων που θεραπεύονται υπολείπεται κατά 50% των στόχων και αυτός των νέων διαγνώσεων υπολείπεται κατά 60%. Συνεπώς, είναι αναγκαία η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με δράσεις όπως αυτή της πρωτοβουλίας City Connect.
  • Η Gilead Sciences, η EΕΜΗ και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας “Προμηθέας” θέτουν σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, επενδύουν και στηρίζουν διαρκώς και αμείωτα την έγκαιρη διάγνωση και τη διασύνδεση με την φροντίδα των ασθενών, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και, τελικώς, της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, όπως ακριβώς έχει θέσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το C-ity Connect στη βόρειο Ελλάδα

________

 

Με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες και τις καταγραφές, φαίνεται ότι πάνω από το 60% των λοιμώξεων  ηπατίτιδας C που έχουμε στην Ελλάδα, είναι σε άτομα του γενικού πληθυσμού που έχουν γεννηθεί από το 1945 έως 1980, όπου δεν υπήρχαν καλές νοσηλευτικές ή ιατρικές πρακτικές, οι οποίες όμως πλέον έχουν αλλάξει. 

Γι’ αυτόν τον λόγο ο προσυμπτωματικός έλεγχος για Ηπατίτιδα C σε άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ των ετών 1945-1980 αποτελεί προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη της νόσου. 

Με κεντρικό μήνυμα «Κάνε την εξέταση για την Ηπατίτιδα C τώρα», λοιπόν, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης του Ήπατος (ΕΕΜΗ), o Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος “Προμηθέας” και η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences κάλεσαν όλους τους πολίτες της Καβάλας, της Κομοτηνής και της Αλεξανδρούπολης που είναι γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1980 να κάνουν την εξέταση για την ηπατίτιδα B και C. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ηπατίτιδα –  C-ity Connect.

Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία κάθε πόλης σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, επίσημοι φορείς και το ευρύτερο κοινό, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν αναφορικά με τη σιωπηλή νόσο και τους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης. Την δράση συνόδευε κινητή μονάδα πραγματοποίησης προσυμπτωματικών ελέγχων, όπου οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να εξεταστούν δωρεάν. 

Αυτή η σημαντική πρωτοβουλία του City-Connect, με τη συμβολή των γιατρών, έχει ως στόχο τη μείωση της υποδιάγνωσης της ηπατίτιδας C, καθώς περίπου το 80% των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο δεν το γνωρίζουν.

Την δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ζαμπούκης, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Λεχούδης, ο Αντιδήμαρχος Καβάλας κ. Μουμτσάκης κ.ά.

ΔΗΛΩΣΑΝ:

Ο κ. Σάββας Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου δήλωσε: «Η Gilead Sciences, σε συνεργασία πάντα με σημαντικούς φορείς θέτει σε πρώτο πλάνο την εξάλειψη της χρόνιας ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, στηρίζοντας διαρκώς και αμείωτα την έγκαιρη διάγνωση και τη διασύνδεση των ασθενών με την φροντίδα. Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε σε όλη τη χώρα για να ενημερώσουμε και κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να κάνει την εξέταση για την Ηπατίτιδα C. Έτσι μόνο μπορούμε να προσμένουμε ότι θα επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης και τελικώς της εκρίζωσης της νόσου μέχρι το 2030, σύμφωνα με το στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

 

Ο κ. Ιωάννης Ελευσινιώτης, Πρόεδρος της ΕΕΜΗ τόνισε: «Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την ηπατίτιδα C, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος, η οποία υλοποιεί στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Οι ιογενείς ηπατίτιδες και ειδικότερα η ηπατίτιδα C, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με μεγάλες επιπτώσεις τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές. Η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού, η έγκαιρη διάγνωση με την εξέταση των αντισωμάτων του ιού στα άτομα που γεννήθηκαν από το 1945-1980, η πρόσβαση όλων των ασθενών στις νεότερες θεραπείες και κυρίως η άμεση συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για την αντιμετώπιση της νόσου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η Ελλάδα κοντά στο στόχο για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το 2030».

 

________________________________________________________Gilead__________________________________________________________________________

 

Ο κ. Γιώργος  Καλαμίτσης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος ανέφερε σχετικά: «Η Ηπατίτιδα C αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ηπατίτιδα C, χωρίς κατάλληλη θεραπεία προκαλεί βλάβη στο συκώτι (ίνωση), η οποία επιδεινώνεται και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, καρκίνο του ήπατος, ακόμη και σε θάνατο. Πρόκειται για μία συνήθως ασυμπτωματική πάθηση και για αυτό το λόγο πολλοί πάσχοντες δεν γνωρίζουν ότι νοσούν ενώ άλλοι καθυστερούν να μπουν σε θεραπεία θεωρώντας ότι δεν την χρειάζονται. Το C-ity Connect αφορά μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού και είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε σ’ αυτή».

 


Σχετικά με Ηπατίτιδα C

 

  • Η ιογενής ηπατίτιδα C, μια λοιμώδης νόσος του ήπατος, ευθύνεται κυρίως για την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Εκτιμάται ότι το 2016, 399.000 άτομα στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εκ της νόσου.  Αν και δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό της ηπατίτιδας C, οι νεότερες αντιϊικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον ιό σε περισσότερους από το 95% των ασθενών, και, έτσι α) να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από τη νόσο και β) να συμβάλλουν στην εξάλειψη του ιού και τη – σταδιακή – εκρίζωση της νόσου στην κοινότητα. Ο ιός της ηπατίτιδας C δεν είναι ανίκητος, μπορεί να εκριζωθεί
  • Σιωπηλή νόσος: γιατί τα συμπτώματα εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης, πολλές φορές οι θεραπευτικές παρεμβάσεις να μην έχουν αποτέλεσμα. Ακόμα και σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα κατά τη φάση της οξείας προσβολής από τον ιό, αυτά μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος, δηλαδή καταβολή, ανορεξία, μυαλγίες και πυρετός. Yπολογίζεται ότι στο 85% περίπου των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με τον ιό, αυτός δεν θα εκριζωθεί και θα μεταπέσουν σε χρόνια λοίμωξη με σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως είναι η κίρρωση του ήπατος και ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.